Beş milyardan fazla insan sosyal ağları kullanıyor

Dünya nüfusunun yüzde 62,3’üne karşılık gelen beş milyardan fazla insanın sosyal ağları kullandığı açıklandı.

Bu eşik, aktif kullanıcı sayısında bir yıl içinde yüzde 5,6’lık bir artışın görüldüğü 2023 yılında aşıldı. Dünyada artık 5,35 milyar insanın bir İnternet bağlantısı var.

Dijital kullanım konusunda uzmanlaşmış Kepios’un tahminlerine dayanılarak yayınlanan bir rapora göre, dünya nüfusu aynı dönemde yüzde 0,9 oranında arttı.

Facebook, 2023 yılında 2,19 milyar aktif kullanıcıyla sosyal ağlar arasında birinci sırada yer alıyor. Onu Instagram (1,65 milyar) ve TikTok (1,56 milyar) takip ediyor.

Rapor, bununla birlikte, özellikle otomatik hesaplar ve farklı kimlikler altında kayıtlı kişiler nedeniyle bir dereceye kadar sayılarda kesinlik olmadığını kabul ediyor.

Yapay zekânın yarattığı merakın kanıtı olarak, 2023 yılında internet ansiklopedisi olan Wikipedia’da, tüm diller bir arada olmak üzere, en çok, üretken yapay zekâ yazılımı olan ChatGPT’ye ait sayfa ziyaret edildi.

OpenAI tarafından geliştirilen bu yazılım, Kasım 2022’de piyasaya sürülmüştü.

Raporun hazırlayıcılarından olan “We are Social” uluslararası bir yaratıcı ajanstır. Yaklaşık 1.100 çalışanı ve dünya çapında 19 ofisi bulunmaktadır.

Raporun hazırlanmasında katkısı bulunan Meltawater da 2001 yılında Norveç’in başkenti Oslo’da kurulmuş olan bir yazılım şirketidir. Merkezi San Francisco’da (ABD) bulunan şirketin altı kıtada 50 ofisi bulunmaktadır. (ajans bizim)