Plastik atıklar dünyanın kum sıkıntısına çözüm olabilir mi?

Dünyada kum sıkıntısı var mı? Bu soru, ilk kez duyana çok tuhaf gelebilir.

Nihayetinde dünyanın dört bir yanında kumsal plajlar ve geniş çöller var.

Ama kum inşaat ve imalat sektörlerinde ham madde olarak çok büyük miktarlarda kullanılıyor. Sadece inşaat sektörü her yıl dünya çapında 40 ila 50 milyar ton kum tüketiyor.

Bu tüketimin büyük kısmı çimentoya gidiyor çünkü çimentonun yaklaşık dörtte bir ham maddesi kum.

Fakat çöllerde ya da plajlardaki kum bu işe uygun değil. Çöl kumu fazla yumuşak, plaj kumu ise çok fazla tuz içeriyor.

Bu da kumun en çok dere yataklarından çekilmesi anlamına geliyor ama bu da çok çevreye büyük zararlar veren bir yöntem olduğu için birçok ülkede yasaklanmaya başlandı. Son yıllarda bu konuda yasaklar getiren ülkeler arasında Hindistan, Kamboçya ve Vietnam da var.

Bunun sonucu olarak ise Çin ve Hindistan gibi hem dünyanın en büyük inşaat sektörlerine sahip olup hem de inşaat patlaması yaşayan ülkelerde tedarik sorunu yaşanıyor.

Hindistan’da kum sıkıntısı, kum mafyası diye bilinen suç ÅŸebekelerinin kontrolündeki yasadışı kum çıkarma faaliyetlerinde büyük artışa yol açmayı sürdürüyor.

Bu çeteler sadece yasadışı kum çıkarmak ve satmakla kalmıyor, onlarca cinayetin arkasında da onların olduÄŸu düşünülüyor. Bunun çok yankı getiren bir örneÄŸi 2015 yılında araÅŸtırmacı gazeteci Jagendra Singh’in öldürülmesiydi.

Kum sıkıntısının sebebi ne?

ABD’deki Syracuse Ãœniversitesi’nden çevre mühendisliÄŸi profesörü Shobha Bhatia “Ä°nsanlar kum sıkıntısı olabileceÄŸini algılayamıyor. Sorun inÅŸaat. GörülmemiÅŸ bir hızla ÅŸehirler ve kasabalar inÅŸa ediyoruz. Ama çoÄŸumuz ayrıca akıllı telefonlar, televizyon ekranları, güneÅŸ panelleri ve diÄŸer elektronik eÅŸyada kum kullanıldığının farkında bile deÄŸil” diyor.

Kum ihtiyacını azaltmak için küçük, ama sayıları giderek artan bir grup araştırmacı teknolojiyi ve yaratıcılığı kullanarak seçenekler üretmeye uğraşıyor.

Bunlardan biri de Ä°ngiltere’deki Cambridge Ãœniversitesi’nden Dr John Orr.

Dr Orr’un araÅŸtırması, plastik atıkların tasnif edilip, temizlenip, küçük parçalara ayırılıp ezildiklerinde çimentoya karıştırılan kuma alternatif bir maddeye dönüşebildiklerini ortaya koydu.

Orr, bunun özellikle hem kum fiyatının iyice tırmandığı, hem de her gün 15 bin ton plastik atık üreten Hindistan’ın sorunlarına bir çözüm getirip getiremeyeceÄŸini inceledi.

“Çimento imal ederken kullanılan kumun yüzde 10’unun yerine atık plastik kullanılabileceÄŸini keÅŸfettik. Ãœstelik çimentonun sertliÄŸi ve ömrü bakımından da aynı neticeyi veriyor” diyor.

Kumdan farklı olarak plastik etrafını saran çimentoya yapışmadığı için, kumun sadece yüzde 10’unu plastikle deÄŸiÅŸtirmek mümkün oluyor.

Dr Orr “Ama yine de çok büyük miktarda kumdan tasarruf etmenizi saÄŸlıyor ve bu yolla ayrıca ÅŸu anda Hindistan sokaklarını dolduran dev plastik atık yığınlarının bir kısmından da kurtulmuÅŸ oluyorsunuz” diyor.

Maliyet bakımından karşılaştırılabilir mi?

Dr Orr “Maliyet açısından baktığınızda plastik kullanmak genel olarak daha ucuz. Özellikle de kumun fiyatı bu kadar yükselmiÅŸ ve bulunması da güçleÅŸmiÅŸken. BirleÅŸik Krallık gibi ülkeler için bu bir sorun olmayabilir. Biz burada çok fazla bina inÅŸa etmiyoruz. Ama inÅŸaat patlaması yaÅŸayan ülkelerde çimentoya plastik karıştırma yöntemi tutabilir” diyor.

Hesaplamaya göre eÄŸer Hindistan çimento yaparken bütün ülkede kumun yüzde 10’u yerine plastik atık kullansa yılda 820 milyon ton daha az kuma gereksinimi olabilir.

Kumun yerine geçebilecek -eski araba lastikleri ya da öğütülmüş cam gibi- başka atık maddelerle ilgili de araştırmalar var.

Bütün bu buluşlara rağmen Dr Orr ve diğer uzmanlar çözüm için tamamen bunlara bağlanamayacağını söylüyorlar. Onun yerine inşaat tasarımlarının değiştirilmesini daha uzun vadeli bir çözüm olarak öneriyorlar.

Dr Orr “Genellikle binalarda ‘aşırı tasarım’ var. Çok fazla çimento kullanılıyor. Bu çok daha büyük bir sorun ve BirleÅŸik Krallık için de geçerli. Tasarımda deÄŸiÅŸiklikler yapılarak çimentodan yüzde 30-50 tasarruf edilebilir” diyor.

Bu kaygıları paylaşan biri de Kumun ve Medeniyeti Nasıl Dönüştürdüğünün Hikayesi ( The World in a Grain: The Story of Sand and How It Transformed Civilization) kitabının yazarı Vince Beiser.

‘Yeterince büyük deÄŸiÅŸimler olmuyor’

Ä°nÅŸaat tasarımı ve imalat sektöründe birçok umut verici geliÅŸme yaÅŸandığını söyleyen Beiser “fakat durumu gerçekten deÄŸiÅŸtirecek çapta büyük deÄŸiÅŸimler yok. Harika konseptler ama küçük ölçekli ve çok deneysel” diyor.

Beiser potansiyel çözümler arasında örneÄŸin dünya çapında “sorumlu bir ÅŸekilde kesim yapılan ormanlardan gelen keresteye sertifika veren” Forest Stewardship Council gibi bir kurumun kum için de oluÅŸturulması olduÄŸunu söylüyor.

“Bunun kum için de yapılamaması için hiçbir sebep yok. Bir kurum oluÅŸturulabilir ve bu, kumun çevreye çok fazla zarar vermeden sürdürülebilir bir ÅŸekilde çıkarıldığı konusunda belge verebilir” diyor.

Sonuçta bütün bunların dünya çapında kum talebini kayda değer ölçüde azaltabilmesi için bireyler, ulusal hükümetler ve uluslararası kurumların kolektif çabasına ihtiyaç duyulacağını da ekliyor.

Örnek olarak Beiser, dünyanın tamamında yollardaki otomobillerin sayısının araç paylaşma ve kamu taşımacılığı ile yüzde 10 azaltılmasının bile inanılmaz bir etkisi olacağını anlatıyor:

“Bu, yeni yapılan evlerin yüzde 10’unun daha garajsız ve araç giriÅŸi olmadan yapılabilmesi anlamına gelir ki ev başına yüzlerce ton kum tasarrufu demektir.”

Fakat Beiser kuma talebin azaltılmasının, aynı zamanda genel olarak doğal kaynakların aşırı tüketilmesini azaltma çabalarının bir parçası olması gerektiğini de vurguluyor.

“Kum gerçekten de çok daha büyük bir sorunun sadece belirtisi. Sadece daha fazla kum kullanmıyoruz her ÅŸeyi çok fazla kullanıyoruz. Gezegenin kaynaklarını sürdürülemeyecek bir hızla tüketiyoruz. Asıl soruna yani bu kaynakların aşırı tüketimine odaklanmalı sonra tek tek kum hakkında, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi hakkında, trafik hakkında neler yapabileceÄŸimizi sormalıyız. Bu sorunların çoÄŸu birbiriyle baÄŸlantılı dolayısıyla çözümleri de baÄŸlantılı olmak durumunda” diyor.