Osman Kavala: Gezi Parkı davasında 9 kişi hakkında verilen beraat kararları bozuldu

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin davada, tutuklu olarak yargılanan iş insanı ve Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ile diğer 8 kişi hakkındaki beraat kararlarını kaldırdı.

Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi ve Mine Özerden hakkındaki beraat kararları bozuldu.

Daire, dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına karar verildi.

Ä°lk olarak Gezi olayları ile baÄŸlantılı suçlamalar nedeniyle 1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala, 3 yılı aÅŸkın süredir cezaevinde bulunuyor.

  1. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı olayları nedeniyle yargılandığı davada, “cebir ve ÅŸiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırma”, “mala zarar verme”, “nitelikli yaÄŸma”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el deÄŸiÅŸtirilmesi”, “kasten yaralama”, “ağırlaÅŸtırılmış yaralama” ve “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamalarından Kavala’nın 18 Åžubat’ta beraatine ve tahliyesine karar verdi.

Ancak aynı gün 15 Temmuz darbe giriÅŸimi davasından, hakkında gözaltı kararı çıkarılan Kavala, ertesi gün çıkarıldığı hakimlik tarafından “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs” suçlamasıyla tutuklandı.

Gezi Parkı davasından beraat eden ve tahliyesine karşın, casusluk suçlaması nedeniyle tutukluluğunun devamına karar verilen Osman Kavala, Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurmuştu.

AYM, Aralık ayında Osman Kavala’nın bireysel baÅŸvurusunu “kiÅŸi hak ve özgürlüğü güvenliÄŸinin ihlâl edilmediÄŸine” hükmederek reddetmiÅŸti.

AİHM serbest bırakılmasını istemişti

AYM; Osman Kavala’nın Gezi Parkı davasından tutukluluÄŸuna yönelik baÅŸvurusunu, 22 Mayıs 2019’da reddetmiÅŸ, bunun üzerine avukatları Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne (AÄ°HM) baÅŸvurmuÅŸtu.

AÄ°HM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, Kavala’nın “makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerle tutuklanması ve AYM’nin bireysel baÅŸvurusunu makul sürede incelenmemesi”ni gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduÄŸunu belirterek, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istemiÅŸti.