Öğrenci Açısından Okula Devam Neden Önemlidir?

Okul idareleri, öğrencilerin devamlılık kayıtlarını doğru olarak tutmaktan yasal olarak sorumludur. Okul İdaresi ayrıca, devamsızlık için gösterilen nedenin haklı olup olmadığına karar vermekten de sorumludur. Bu nedenle Okul İdarecileri, ebeveynlerin hastalık nedeniyle meydana geldiğini söylediği uzun ve sık devamsızlıklar için doktor raporu veya başka belgeler isteyebilirler. Okul İdaresi bir açıklamayı inandırıcı olarak kabul etmezse, devamsızlığı gerekçesiz olarak kayda alabilir.

Okula gitmesi zorunlu yaştaki çocukların okulda tekrar tekrar gerekçesiz devamsızlık göstermeleri durumunda ebeveynler hakkında kovuşturma açabileceği gibi devamsızlık yapan öğrenci sınıfta da kalabilir. Millî Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre; özürlü ve özürsüz devamsızlık toplamda 30 günü geçmemelidir. Devamsızlığı otuz günü geçen öğrenci sınıf tekrarı yapabilir.

Yukarıda ifade edilen durum devamsızlığın yasal anlamdaki boyutudur.

Peki Eğitim Psikolojisi açısından Okula düzenli devamlılık neden önemlidir?

Okula düzenli devamlılık, öğrencinin ileriki yaşamında başarılı olması için yardımcı olacaktır. Her gün okula devam etmek çocuk için öğrenmeyi kolaylaştıracak ve diğer çocuklarla arkadaşlık kurup sürdürmesine ve sosyalleşmesine yardımcı olacaktır. Öğrenci okulun ilk yıllarında temel becerileri öğrenmezse, sonraki yıllarda ortaya öğrenme sorunları çıkabilir. Unutmayınız ki en iyi öğrenme sınıf ortamında gerçekleşen öğrenmedir.

Biliyor muydunuz? Öğrenciler bir okul dönemi içinde sadece sekiz gün bile okula gitmeseler, psikolojik olarak okulu bitirene değin bir yıllık eğitimi kaçırmış gibi olurlar.

Okula ve sınıfa zamanında gelmek: çocuğun günün başlarında, en dikkatli olduğu zaman, önemli öğrenim etkinlikleri programını kaçırmamasını sağlar. Öğrencinin dakikliği ve bunu alışkanlık haline getirmesi öğrenmesine yardımcı olur, öğrenciye sınıfa girmeden önce arkadaşlarıyla görüşmesi için zaman verir ve bu nedenle sınıfta aksama olması olasılığını azaltır. Okula geç kalmak kısmi devamsızlık olarak kaydedilir ve diğer devamsızlık türleri gibi nedeni okul idaresince bilinmelidir.

Öğrenci okula gitmek istemiyorsa ne yapılmalıdır?

Konuyu görüşmek ve yardım istemek için mümkün olan en kısa zamanda Okul İdaresi, Rehber Öğretmeni ve Mentörü ile ilişkiye geçilmelidir. Bu durumda öğrencinin devamsızlık nedeni öğrenilir ve okul, aile ilişkisi ile bu durum ortadan kaldırılabilinir.

Öğrenci; gece yatmıyor, sabah yataktan kalkmıyor, elbiselerini, kitaplarını, ev ödevini, okul çantasını… bulamıyor, yavaÅŸ kahvaltı yapıyor, ev ödevi yapmıyor, gece geç saatlere kadar okul için hazırlanmak yerine televizyon izliyor ise devamsızlık yapabilir, okula geç gidebilir. Öğrenci okulda sınav vb. durumlardan dolayı da okula devamsızlık yapabilir. Ayrıca akran zorbalığı da devamsızlık nedenlerinden en önemlisidir.

Öğrencinin bu durumları ortadan kaldırması için düzenli alışkanlıklar edinmesi gerekir.

Düzenli alışkanlıklar oluşturan temel öneriler şunlardır: Belirli bir yatma zamanı saptayın belirli bir yataktan kalkma zamanı saptayın, okul forması ve okul çantasını geceden hazırlayın, kahvaltıya başlamak/bitirmek için belirli bir zaman saptayın, günlük ev ödevini yapması için zaman saptayın, Televizyonu belirli bir zaman için ve sadece uygunsa açın, belli bir saatten sonra çocuğun telefon kullanmasına, doğum günü vb. durumların tatil ilan edilmesine izin vermeyin. Akran zorbalığından haberdar olmanız için de çocuğunuzla iyi bir iletişiminizin olması gerekir.

Kararlı olun, çocukların okula gitmesi, devam etmesi gelecekleri açısından önemlidir. Birçok olumlu teşvikler verin ve öğrencinin okula devamını sağlayınız.

Arslan ÖZDEMİR