Tarımda üretici enflasyonu şubatta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Şubat ayına ilişkin verilere göre, tarımda üretici enflasyonu artış gösterdi.

Tarım ÃœFE, ÅŸubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 7,18 oranında yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 58,29’luk bir artış kaydedildi.

Sektörel bazda incelendiÄŸinde, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 7,28, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,25, balık ve diÄŸer balıkçılık ürünleri ile su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 5,93’lük artışlar görüldü.

Ana gruplarda ise, bir önceki aya göre tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 8,98, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 2,55, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,02 oranında artış yaşandı.

Yıllık bazda deÄŸerlendirildiÄŸinde, Tarım ÃœFE’nin alt grupları arasında yüzde 19,65’lik bir düşüşle turunçgiller dikkat çekerken, yıllık artışın en yüksek olduÄŸu gruplar ise yüzde 168,1 ile yaÄŸlı meyveler ve yüzde 122,82 ile tropikal ve subtropikal meyveler olarak belirlendi.

Aylık bazda ise, canlı kümes hayvanları ve yumurtalar hariç olmak üzere bir önceki aya göre tek düşüş yüzde 1,2 oranında gerçekleşirken, aylık artışın en yüksek olduğu gruplar yüzde 17,23 ile tropikal ve subtropikal meyveler ile yüzde 13,17 ile sebze ve kavun karpuz, kök yumrular olarak kaydedildi.

Tarım ÜFE verileri, tarımsal ürünlerin üreticiler düzeyindeki fiyat değişimlerini ölçmek için kullanılmaktadır. Bu veriler, tarımsal üretimdeki fiyat artışlarının ekonomiye etkisini değerlendirmek adına önemli bir gösterge olarak kabul edilmektedir.

NHY/ BirGün, Sözcü