Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), okullardaki kadrolu temizlik personeli eksikliğinin yıllardır süren bir sorun olduğunu vurgulayarak, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu sorunu geçici çözümlerle değil, kalıcı kadrolu istihdamla çözmesi gerektiğini belirtti. Sendika, özellikle yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte okullarda hijyen koşullarının yetersizliği nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğine dikkat çekti.
Geçici Çözümler Yetersiz
MEB’in, İŞKUR bünyesinde başlattığı Toplum Yararına Program (TYP) ile geçici temizlik personeli istihdam etmeyi uzun süredir tercih ettiğini hatırlatan Eğitim Sen, bu yıl TYP’nin sona erdiğini, yerini ise haftada sadece 3 gün çalışılmasını öngören İşgücü Uyum Programı’na (İUP) bıraktığını belirtti. Sendika, İUP’nin, okullardaki temizlik ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu ve haftada sadece 3 gün temizlik personeli çalıştırılmasının hijyen sorunlarına yol açacağını ifade etti.
Eğitim Sen, 2024 itibarıyla Türkiye’de 60 binin üzerinde devlet okulu bulunduğunu ve bu okullarda kadrolu temizlik personelinin görevlendirilmediğini belirtti. “Geçici personel alımları ile bu sorunun çözülmesi mümkün değildir,” diyen sendika, her okula kadrolu temizlik personeli atanmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
“Modern Kölelik Uygulaması”
İUP’nin, TYP’ye kıyasla daha olumsuz bir adım olduğunu belirten Eğitim Sen, programın başvuranların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu açıkladı. Çalışma Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, 359 bin başvuru alınmış ve başvuranların üçte ikisi (268 bin kişi) kadınlardan oluşmaktadır. Sendika, kadın emeğinin esnek ve güvencesiz çalışma koşullarında istihdam edilmesinin “modern kölelik” anlamına geldiğini belirtti. Kadınların kamusal alandan uzaklaştırılmasına ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum edilmesine tepki gösterildi.
“Hijyen Şart, Geçici Personel Yetmez”
Eğitim Sen, okullarda temizlik hizmetlerinin haftada 3 gün ile sınırlandırılmasının ciddi hijyen sorunlarını gündeme getireceğini belirterek, “Haftada 5 gün, hatta bazı okullarda 7 gün eğitim yapılırken 3 gün çalışan personelle okulların temizliği nasıl sağlanacak?” diye sordu. Sendika, geçici personel uygulamasının bu alanda yaşanacak aksamaları önleyemeyeceğini ve okullardan gelen şikayetlerin artmaya başladığını ifade etti.
“Kalıcı Çözüm Kadrolu Personel Ataması”
Eğitim Sen, öğrencilerin sağlığını tehlikeye atan bu uygulamaya karşı acil adımlar atılması gerektiğini belirtti. “Okullar, çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda eğitim aldığı yaşam alanlarıdır. Hijyenin tam anlamıyla sağlanması için kadrolu temizlik personeli istihdam edilmelidir,” denildi. Sendika, MEB’in tasarruf politikalarının okullardaki temizlik ve hijyen sorunlarını derinleştirdiğini, bu durumun öğrenciler ve eğitim emekçileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.
Eğitim Sen, okullarda hijyen koşullarının iyileştirilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, kalıcı çözümün kadrolu hizmetli alımı olduğunu ve bu konunun yakın takipçisi olacaklarını açıkladı.