CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir’den Ticaret Bakanlığı’na Tepki: “İsrail’e İhracat Devam Ediyor”

Prof. Dr. Volkan Demir,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ticaret Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın İsrail’e ihracatın durdurulduğuna dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Demir, hazırladığı yazılı açıklamada, İsrail İstatistik Enstitüsü’nün resmi dış ticaret verilerine dayanarak, Türkiye’den İsrail’e ihracatın hala sürdüğünü ve hükümetin bu durumu görmezden geldiğini ifade etti.

“İhracat Yasaklandı Söylemi Gerçeği Yansıtmıyor”

Volkan Demir, Ticaret Bakanlığı’nın 2 Mayıs 2024 itibariyle Türkiye gümrüklerinden İsrail’e herhangi bir ihracat işlemi yapılmadığı yönündeki açıklamalarını eleştirerek, İsrail İstatistik Enstitüsü’nün verilerinin aksini gösterdiğini vurguladı. Demir, “Resmi verilere göre, Türkiye’den 2024 Haziran ayında yaklaşık 60 milyon dolar, Temmuz ayında ise yaklaşık 70 milyon dolarlık ithalat İsrail tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.

Demir, açıklamasında Türk firmalarının çeşitli yöntemlerle İsrail’e ihracat yapmaya devam ettiğini belirtti. Bazı firmaların mallarını üçüncü ülkeler üzerinden İsrail’e yeniden ihraç ettiğini, diğerlerinin ise nakliye sırasında evrak değişikliği yaparak doğrudan ihracatı sürdürdüğünü iddia etti. Bu yöntemlerin hükümet tarafından bilindiğini ve engellenmediğini savunan Demir, hükümetin ihracatı durdurma söylemlerinin gerçeklerle uyuşmadığını söyledi.

“Hükümet İsteseydi İhracatı Bir Gün İçinde Durdurabilirdi”

Demir, hükümetin ihracatı gerçekten durdurma niyetinde olsaydı, bunu kolayca gerçekleştirebileceğini belirtti. “Para transferlerini kontrol ederek, lojistik akışlarını engelleyerek ya da son kullanıcı sertifikaları gibi yöntemlerle İsrail’e olan mal akışını bir gün içerisinde durdurabilirlerdi” diyen Demir, hükümetin firmaların bu durumu istismar etmesine göz yumduğunu ileri sürdü.

Demir’in açıklamaları, Türkiye’nin İsrail ile ticaret ilişkilerine dair kamuoyunda süren tartışmaları alevlendirirken, hükümetin ihracat politikalarının ne derece etkili olduğu konusunda da soru işaretleri oluşturdu.

NHY, Ekonomi