Araştırma: Türkiye emekliler için yaşanmaz ülke

Son yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki emekliler, gelir bakımından dünya sıralamasında sonuncu sırayı alırken, yaşam kalitesi açısından yalnızca Hindistan’ı geçebildi. Natixis Investment adlı ABD’li şirket tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki emekliler neredeyse “yaşayamayacak” bir durumda.

Araştırmada, emekliler için en yaşanabilir ülkelerin belirlenmesinde sağlık, yaşam kalitesi, maddi refah ve emeklilerin gelirleri gibi faktörler dikkate alındı. Küresel Emeklilik Endeksi’ne göre Türkiye, yüzde 36’lık bir skorla 44 ülke arasında sondan ikinci sırayı paylaştı. Türkiye’den daha kötü durumda olan tek ülke yüzde 10’luk bir skorla Hindistan oldu.

Brezilya’daki emekliler, yüzde 36’lık bir skorla Türk emeklileriyle birlikte sondan ikinci sırayı paylaşırken, Meksika ve Kolombiya da en yaşanmaz emeklilik koşullarının yaşandığı ülkeler arasına girdi. Endekste en yüksek puanları yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda aldı.

Alt başlıklara bakıldığında, Türkiye’deki emeklilerin finansal gelir açısından dünya sıralamasında sonuncu olduğu belirlendi. Türkiye’deki emeklilerin finansal gelir puanı yüzde 47 iken, Rusya ve Yunanistan yüzde 49’la Türkiye’yi takip etti.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin ardından Türkiye’deki emeklilerin yaşam kalitesinin ne kadar gerilediği de raporda vurgulandı. Türkiye, 2017 ve 2018 yıllarında emekliler için yaşanabilir ülkeler arasında yer alırken, son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları ve emeklilerin satın alma gücündeki düşüşle birlikte Türkiye, listenin sonlarına doğru gerilemiş durumda.

Türk emekliler, yaşam kalitesi açısından Avrupa’da son sırayı alıyor. Türkiye’nin ardından gelen ilk Avrupa ülkesi Rusya, yüzde 45’lik bir skorla Türkiye’nin üzerinde yer alıyor. Dünya genelinde ise Türkiye, sadece Hindistan’ı geçebildiği emeklilerin yaşam kalitesi açısından oldukça düşük bir konumda bulunuyor.

Özetle, Türkiye’deki emeklilerin maddi refah ve yaşam kalitesi açısından yaşadığı zorluklar, uluslararası bir araştırma tarafından da doğrulanmış durumda. Bu durum, Türkiye’de emeklilerin yaşam koşullarının ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini gösteriyor.

NHY/ Natixis Investment, TÜİK, Birgün Gazetesi