Almanya hükümeti, düzensiz göç ve aşırılıkçı tehditlere karşı ülkeyi korumak amacıyla Pazartesi günü tüm kara sınırlarında geçici kontroller uygulanacağını duyurdu. Halihazırda bazı sınırlarında yürürlükte olan kontrollerin kapsamını genişleten Almanya, bu yeni adımla iç güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, düzenlediği basın toplantısında “İç güvenliğimizi somut adımlarla güçlendiriyoruz ve düzensiz göçe karşı sert tutumumuzu sürdürüyoruz,” dedi. Bakanlık, bu kararla ilgili olarak Avrupa Birliği’ni bilgilendirdiğini ve Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka ile olan kara sınırlarında altı ay süreyle kontrollerin başlatılacağını açıkladı. Bu kontrollerin 16 Eylül’de başlayacağı belirtildi.
Bu yeni kontroller, Polonya, Çekya, Avusturya ve İsviçre ile olan kara sınırlarında zaten yürürlükte olan kısıtlamalara ek olarak getiriliyor. Faeser, “Yeni Ortak Avrupa İltica Sistemi ile AB’nin dış sınırlarının güçlü bir şekilde korunmasını sağlayana kadar, ulusal sınırlarımızda kontrolleri daha da artırmak zorundayız,” dedi.
Bakan, Almanya’nın geçen Ekim ayından bu yana sınırlarından geçmeye çalışan 30.000’den fazla kişinin geri çevrildiğini belirterek, bu önlemlerin düzensiz göçü sınırlamak ve İslamcı terörizm ile ciddi suçların yarattığı akut tehlikelere karşı korunma sağladığını söyledi. Faeser, “Ülkemizdeki insanları daha iyi korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz,” diye ekledi.
Bu karar, Şansölye Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükümetinin düzensiz göç konusunda daha sert önlemler alması yönündeki baskılarla karşı karşıya kalması sonrası alındı.
Geçtiğimiz ay Solingen’de gerçekleşen ölümcül bir bıçaklı saldırıda üç kişi hayatını kaybetmişti. Saldırıyı gerçekleştirenin, İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünden ilham aldığını iddia eden bir Suriyeli sığınmacı olduğu belirtilmişti.
Daha yakın bir zamanda ise Münih’te polis, İsrail Konsolosluğu yakınlarında bir silahlı çatışmaya girmiş ve silahlı saldırganı öldürmüştü. Yetkililer, saldırganın 1972 Münih Olimpiyatları’na yapılan saldırının 52. yıldönümünde konsolosluğu hedef almayı planladığını düşündüklerini açıklamışlardı.
Almanya, son on yıl içinde Orta Doğu’dan büyük sayılarda mülteci kabul etti, ancak bu durum siyasi bir geri tepki yaratmaya başladı. Aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif (AfD), geçtiğimiz günlerde Thüringen eyaletinde ilk eyalet seçim zaferini kazandı ve Saksonya’da da güçlü bir sonuç elde etti.
Haziran ayında, Şansölye Scholz, Afgan ve Suriyeli suçluların tekrar sınır dışı edileceğini açıklamıştı. Bu açıklama, bir Afgan göçmenin gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda bir polis memurunun hayatını kaybetmesi ve dört kişinin yaralanması üzerine gelmişti.
Almanya, Ağustos 2021’de Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinden bu yana ilk kez 30 Ağustos’ta Afgan vatandaşlarını sınır dışı etti. Hükümet, sınır dışı edilen 28 Afgan’ın mahkûm suçlular olduğunu, ancak suçlarının ne olduğu konusunda net bir açıklama yapmadı.
Geçtiğimiz yıl Almanya’ya yapılan iltica başvuruları 350.000’i aşarak, bir önceki yıla göre %50’den fazla artış gösterdi. İltica başvurusunda bulunanlar arasında en fazla başvuruyu Suriyeliler yaparken, onları Türkler ve Afganlar izledi.
- NHY / Associated Press