BM Genel Sekreteri, Gazze’deki Ölüm ve Yıkımı Gördüğü En Kötü Şey Olarak Nitelendiriyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, BM’nin Gazze’deki ateşkesi denetlemeye hazır olduğunu belirtti ve görev süresi boyunca tanık olduğu en kötü ölüm ve yıkımın sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Guterres, Associated Press’e verdiği röportajda, BM’nin Gazze’nin geleceğinde yönetim veya barış gücü gibi bir rol oynama ihtimalinin “gerçekçi” olmadığını, çünkü İsrail’in BM’nin böyle bir rolünü kabul etmesinin olası olmadığını ifade etti. Ancak BM’nin her türlü ateşkese destek sunmaya hazır olduğunu belirtti. BM, 1948’den bu yana Orta Doğu’da UNTSO adlı bir askeri gözlem misyonuna sahip ve bu olasılıklardan birinin bu misyon olduğunu belirtti. “Uluslararası toplum bizden ne isterse, buna hazır olacağız,” diyen Guterres, asıl sorunun tarafların bunu kabul edip etmeyeceği, özellikle İsrail’in tavrı olduğunu vurguladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonu, Hamas’ın 7 Ekim’de güney İsrail’e saldırı düzenlemesinin ardından başlamıştı ve 11 aydır devam ediyor. Son ateşkes görüşmeleri ilerleme kaydedemedi, Batı Şeria’daki şiddet ise zirveye ulaştı. Guterres, “Gazze’deki acı seviyesi, BM Genel Sekreteri olarak görev süremde tanık olduğum en korkunç seviye,” diyerek, son birkaç aydır Gazze’de yaşanan ölüm ve yıkımın eşi benzeri görülmediğini belirtti.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre savaş, şu ana kadar 40.900’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. İsrail ise bunların en az 17.000’inin militan olduğunu iddia ediyor. Ölümler arasında çok sayıda kadın ve çocuk da bulunuyor.

Savaş, Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık %90’ını yerinden etti ve büyük bir yıkıma neden oldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, BM’yi İsrail karşıtı olmakla suçluyor ve BM’nin Gazze’deki insani yardım operasyonlarını eleştiriyor. Netanyahu, barış gücü misyonlarına şüpheyle yaklaşarak yalnızca İsrail’in kendisini koruyabileceğini savunuyor.

Guterres, iki devletli çözümün sadece uygulanabilir değil, aynı zamanda “tek çözüm” olduğunu belirtti. ABD ve diğer ülkeler, İsrail’in 1967 Orta Doğu savaşı sırasında ele geçirdiği topraklarda bir Filistin devleti kurulmasını destekliyor. Ancak Netanyahu, iki devletli çözüme karşı çıkıyor ve bu çözümü reddediyor. Guterres ise “Bu mümkün mü? Geçmişte Güney Afrika’daki duruma benzer bir senaryo kabul edilebilir mi?” sorularını sorarak bu durumun sürdürülemez olduğunu belirtti.

Genel Sekreter ayrıca, küresel durumu da karamsar bir tablo çizerek değerlendirdi. Dünyanın kaos içinde olduğunu, çatışmaların yayıldığını ve iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin arttığını ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin borç yükü altında ezildiğini ve temel altyapı sağlamakta zorlandıklarını söyledi. Bu zorlukların ele alınması için BM Genel Kurulu’nda dünya liderleriyle bir araya gelmeyi hedeflediğini ekledi.

  • NHY / Associated Press