Eğitim-Sen’in Tepkisi: MEB’in İlk Gün Dersi Üzerine Eleştiriler

Türkiye’de eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okulların açıldığı ilk gün işlenecek “Çanakkale’den Gazze’ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi” temalı ders içeriği tepki topladı. Eğitim-Sen, bu içeriğin pedagojik ilkelerden ziyade iktidarın siyasal ve ideolojik bakış açısına göre hazırlandığını savunarak, dersin milliyetçi bir söylemle şekillendiğini belirtti.

Eğitim-Sen, yaptığı yazılı açıklamada, MEB’in bu ders planıyla öğrencilere evrensel değerler yerine ulusal ve dini referanslara dayalı bir vatanseverlik anlayışını empoze etmeye çalıştığını dile getirdi. Sendika, eğitimde temel alınması gereken değerlerin insan hakları, demokrasi, özgürlük ve barış olması gerektiğini vurgularken, MEB’in müfredat değişikliklerinin iktidarın siyasal ideolojisini yayma amacı taşıdığını belirtti.

“Eğitim Siyasal-İdeolojik Değil, Pedagojik Olmalı”

Eğitim-Sen açıklamasında, savaşlar ve çatışmalar üzerinden öğrencilere değerlerin öğretilmesinin pedagojik açıdan sakıncalı olduğunu ifade etti. Sendika, çocukların ve gençlerin eleştirel düşünce, farklı bakış açılarına açıklık ve evrensel değerlere saygı gibi niteliklerle donatılması gerektiğini savunarak, MEB’in müfredat değişikliklerini bu açıdan eleştirdi.

“Birinci sınıf öğrencilerinden lise son sınıf öğrencilerine kadar, eğitim hayatının başında olan çocukların ve gençlerin savaşlar ve çatışmalarla ilişkilendirilmesi yerine, barış, dostluk ve kardeşlik gibi evrensel değerler üzerinden yetiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz,” ifadelerine yer verilen açıklamada, MEB’in bu ders planının eğitimde siyasal-ideolojik bir müdahale anlamı taşıdığı belirtildi.

“Milli Eğitim Bakanı’na Sesleniyoruz: Barış, Kardeşlik, Özgürlük Öğretilmeli!”

Eğitim-Sen, MEB ve hükümetin eğitim sisteminde dini vakıflar, cemaatler ve Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden dini değerleri ön plana çıkaran projeler yürüttüğüne dikkat çekerek, eğitimde laik ve bilimsel içeriklerin öncelik olması gerektiğini savundu. AKP hükümetini milliyetçi, cinsiyetçi ve piyasacı bir ideolojiye dayalı eğitim politikalarıyla eleştiren sendika, barış ve kardeşlik temalı ders içeriklerinin önemine işaret etti.

Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de seslenerek, “Çocuklara barış, kardeşlik ve dostluk değerlerini öğretmek istiyorsanız, okulların açıldığı ilk gün kin ve nefret kokan sözlerinizden uzak durun. Bu, toplumda huzur yaratacak önemli bir adım olacaktır” dedi.

Sendika, ilk dersin barış, kardeşlik, demokrasi ve özgürlük temalı olarak işlenmesi gerektiğini belirterek, öğrencilerin evrensel değerler çerçevesinde yetiştirilmesinin önemini vurguladı.

  • NHY / Eğitim-Sen