Der Spiegel’de yayınlanan habere göre, Türkiye, gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS grubuna katılmak için başvuruda bulundu. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Ankara’da konuyla ilgili sorular üzerine, “Bu konuda başvurumuz net, süreç devam ediyor” dedi. Çelik, BRICS ülkelerinin henüz başvuruya ilişkin bir değerlendirme yapmadığını, ancak süreç sonuçlandığında bilgi vereceklerini belirtti. Başvurunun ne zaman yapıldığına dair ise detay verilmedi.
Rusya ve Çin’in önderlik ettiği büyük gelişmekte olan ülkeler grubu, Ekim ayı sonunda Tataristan’ın başkenti Kazan’da bir araya gelecek. BRICS ittifakı, başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşuyordu. Güney Afrika, 2010 yılında bu gruba katıldı. Bu yılın başında ise grup, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri ile genişletildi (BRICS Plus). Ancak Arjantin, geçen yılın sonunda yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei’nin yönetiminde yapılan daveti reddetti.
Xi Jinping Rusya’ya mı Gidiyor?
Der Spiegel’in haberine göre, özellikle Çin ve Rusya, BRICS ülkeleriyle Batı’nın jeopolitik ve ekonomik üstünlüğüne karşı bir denge oluşturmayı hedefliyor, örneğin en önemli sanayileşmiş ülkelerden oluşan G7 ittifakına karşı. Son genişleme, gelişmekte olan ülkelere uluslararası alanda daha fazla küresel ağırlık kazandırmayı amaçladı. Ayrıca, BRICS ülkeleri ABD dolarına olan bağımlılıklarını azaltmak istiyor. Kendi ifadelerine göre, BRICS ülkeleri şu anda dünya nüfusunun yüzde 42’sini, küresel kara alanının yüzde 30’unu ve küresel ekonomik üretimin yüzde 24’ünü oluşturuyor.
Türkiye, bu birliğe katılan ilk NATO ülkesi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında Türkiye’nin BRICS’i diğer yapılar için bir alternatif olarak görmediğini açıklamıştı. Türkiye, resmi olarak hâlâ AB üyelik sürecinde.
BRICS ülkeleri her yıl bir üye ülke tarafından düzenlenen bir zirve toplantısında bir araya geliyor. Rusya’daki yaklaşan toplantıya Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in de katılması bekleniyor. Rusya’nın Tass haber ajansı, Çin’in Moskova Büyükelçisi Zhang Hanhui’yi alıntılayarak “Her iki taraf bu konuda yakın temas halinde” dedi. Xi’nin katılımı konusunda henüz resmi bir teyit bulunmuyor.
Zirve toplantısı Ekim ayında Rusya’nın Kazan şehrinde yapılacak. Xi’nin bu toplantıya katılımı büyük siyasi öneme sahip olacak. Çin, Ukrayna savaşında tarafsız bir tutum sergiliyor, diplomatik çözümler çağrısında bulunuyor ve Rusya ile stratejik ortaklık ile ekonomik çıkarları koruma ihtiyacını vurguluyor.
Kaynak: Der Spiegel
- Uzun Yaşamanın Sırrı: Psikolojik Dayanıklılık ve Sağlık - 16 Eylül 2024
- İtalya’da Savcı Başbakan Yardımcısı Salvini İçin Altı Yıl Hapis Cezası İstedi - 16 Eylül 2024
- AYM, Sendika Yöneticisinin İşten Atılmasına Hak İhlali Kararı Verdi - 16 Eylül 2024