Veteriner Hekimleri Derneği, yaptığı yazılı açıklamada süt üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Açıklamada, özellikle çiğ süt üreten aile süt işletmelerinin maliyetlerinin altında üretim yapmak zorunda kaldıkları belirtiliyor. Bu durum, üreticilerin zarar etmelerine ve daha fazla zarar etmemek için süt ineklerini kesime sevk etmelerine neden oldu.
Veteriner Hekimleri Derneği’nin yayımladığı son rapora göre süt üreticilerinin zor durumda olduğu için iş bırakmak zorunda kaldıkları vurgulandı. 1 litre sütten elde edilen kar oranının 2021’de yüzde 43, 2022’de yüzde 13, 2023’te ise yüzde 28 olduğuna dikkat çekildi. 2023 yılındaki artışın, piyasadaki süt oranının azalmasından kaynaklandığı belirtildi. Süt alıcı firmaların, USK’nın belirlediği fiyatın üzerinde süt almak zorunda kaldıkları ifade edildi.
Üretici ve Tüketici Arasındaki Fiyat Farkı
Açıklamada, üreticilerin bir litre çiğ süt sattığında kar oranının yüzde 50 olması gerektiği vurgulanırken, bu oran sağlanmadığı için birçok üreticinin iş bırakmak zorunda kaldığı ifade edildi. TÜİK verilerine göre 2020’de 21 milyon 749 bin 342 ton olan süt üretiminin 2023’te 19 milyon 961 bin 908 tona gerilediği belirtiliyor. 2023 Temmuz ayına göre 1 litre çiğ süt üretim maliyetinin yüzde 53 arttığı, alım fiyatının ise yüzde 43 arttığı kaydedilerek bu farkın hep tüketici aleyhine oluştuğu vurgulandı.
Ulusal Süt Konseyi’nin, Ağustos toplantısında belirlediği 14,65 TL’lik çiğ süt tavsiye fiyatının devamına karar verildi. Ancak süt alım firmalarının alım fiyatlarını düşürdüğü ve bazı sütleri ‘düşük kalite bahanesiyle’ iade ettikleri açıklandı. Bu sütler, daha düşük fiyatlarla yerel süt işleyen firmalara satılıyor. Sonuç olarak, üreticiler zarar ediyor ve tüketici pahalılıktan süt alamıyor.
- Beyza Nur Kaya Cinayeti Davasında Takdir İndirimi Uygulandı - 18 Aralık 2024
- Suriye’deki Dürzilerin Htş’ye Başlattığı Federalizm Talepleri - 18 Aralık 2024
- CHP’li Gürer’den Ulusal Süt Konseyi’ne Tepki: Küçük Üreticiler Zorda - 18 Aralık 2024