İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden ‘Instagram Yasağı’ Açıklaması

2 Ağustos’ta Instagram’a getirilen erişim yasağı, Türkiye’de büyük tepki toplamaya devam ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), kararın milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Açıklamada, yasağın derhal geri çekilmesi gerektiği vurgulandı.

Artı Gerçek’in haberine göre, Instagram yasağı küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkiledi. Sosyal medyanın, Türkiye’de medyaya yönelik artan baskılar neticesinde bağımsız haberlerin erişilebildiği son alanlardan biri olduğu ifade edildi. Bu gelişmeler, Türkiye’nin kısıtlayıcı internet yasalarının internet sitelerini ve çevrimiçi içerikleri keyfi olarak engelleme yetkisini verdiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Yetkililere Çağrı

HRW ve İFÖD, kamu yetkililerinden gelen çelişkili açıklamalara ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) erişim yasağı gerekçelerini açıklamamasına dikkat çekerek, yasağın derhal kaldırılmasını istedi. HRW Teknoloji ve Haklar Direktör Yardımcısı Deborah Brown, erişim engelinin orantısız ve keyfi bir tedbir olduğunu belirtti. İFÖD kurucularından Dr. Yaman Akdeniz ise, bu yasağın ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkını ihlal ettiğini ve mahkeme yoluyla etkili bir hukuk yolu sunma yükümlülüğünü de ihlal ettiğini ifade etti.

Açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) daha önce Google, YouTube, Twitter ve Wikipedia hakkında verdiği kararlar hatırlatıldı. Uluslararası hukuk uyarınca, hükümetlerin çevrimiçi bilgiye erişim konusunda kısıtlamaların yasada öngörülmüş olmasını, belirli tehditlere karşı orantılı olmasını ve kamu yararına olmasını sağlamaları gerektiği belirtildi. Ayrıca, sosyal medya platformlarının kullanıcıların haklarını savunmak için cesur adımlar atması gerektiği ifade edildi.