TBMM Genel Kurulu’nun, Can Atalay’ın durumunu görüşmek üzere 16 Ağustos’ta olağanüstü toplanması istendi.
TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruya CHP, DEM Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, TİP, DP ve EMEP’ten isimlerin imzası yer alıyor.
Başvurunun gerekçesinde, şu değerlendirmeler yer aldı:
“Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında gerçekleşen hukuka aykırı yargılama sürecinde; bir hukuk devletinde olmayacak biçimde Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bireysel başvuru kararlarını tanımaması üzerine; Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında ihtilaf doğmuştur. Yargıtay’ın hukuka aykırı bu tutumu, Türkiye Büyük Millet Başkanlığınca sürdürülmüştür.
Nitekim Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na hitaben yazılan yazı, TBMM Başkanlığı tarafından işleme konulmuş ve söz konusu yazı, 31.01.2024 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nun 28’inci Yasama Döneminin 2’nci Yasama Yılının 54’üncü Birleşiminin Üçüncü Oturumunda okutularak; hukuka aykırı biçimde Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüştür.”
Bu durum üzerine konunun Anayasa Mahkemesi’ne taşındığı belirtilen başvuruda, yüksek mahkemenin, “Türk hukukunda Yargıtay’ın bu türde bir karar veremeyeceği ve dolayısıyla ortada bir kesin hüküm olmadığı gerekçesiyle; milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlemin, yok hükmünde olduğunu hüküm altına aldığı belirtildi.
Başvuruda şu ifadeler yer aldı:
“Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ilkesi gereğince Şerafettin Can Atalay’ın bir an önce tahliye edilip milletvekilliği andını içerek Parlamento’da yerini alması amacıyla söz konusu fiili durumun ortadan kaldırılması ve yargı krizinin ötesine taşınan ve bir devlet krizi şekline dönüşen; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Anayasa’da yazılı niteliklerini ortadan kaldıran ve demokratik devlet yapısını bozan; politik sonuçların yanı sıra ekonomik sonuçlar da doğuracak nitelikte olan bu sürecin TBMM tarafından ele alınarak çözümlenmesi için olağanüstü toplantı çağrısı yapılmaktadır.”
Bu arada, TBMM Genel Kurulu 15 Ağustos’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın konuşması nedeniyle olağanüstü toplanacak. Bu toplantıdan sonra ertesi günkü konuları görüşmek üzere devam edilmesi kararı alınması bekleniyor.
- Eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e Hapis Cezası - 18 Aralık 2024
- Hasan Cemal’den Türkiye’nin Suriye Politikası Üzerine Açıklamalar - 18 Aralık 2024
- Dina Davasında Beraat Kararı ve Kamuoyuna Tepkiler - 18 Aralık 2024