Fusobacterium: Baş ve Boyun Kanserlerinin Yeni Düşmanı

Yeni bir araÅŸtırma, yaygın bir ağız bakterisinin bazı kanser hücrelerinin erimesine neden olabileceÄŸini ortaya koydu. Bilim insanları, Fusobacterium olarak bilinen bu bakterinin baÅŸ ve boyun kanserleriyle baÄŸlantılı hücrelerin yüzde 99’una kadarını öldürebildiÄŸini keÅŸfetti. Fusobacterium’un diÅŸ eti hastalıkları ve plak birikimiyle iliÅŸkili yaygın bir bakteri olduÄŸu belirtildi.

King’s College London’daki bilim insanları tarafından yürütülen araÅŸtırma, Fusobacterium’un baÅŸ ve boyun kanseri hücrelerine karşı “toksik” olduÄŸunu ve laboratuvar ortamında bu hücrelere saldırarak kısa sürede yok ettiÄŸini ispatladı. Bu bulgular, Cancer Communications dergisinde yayımlanan bir makalede de yer aldı. AraÅŸtırma sonuçları, ağız, gırtlak, burun ve sinüs bölgesindeki kanserleri kapsayan baÅŸ ve boyun kanserli hastaların tedavisine ışık tutabilir.

Uzmanlar, baÅŸ ve boyun kanseri tedavisinde son 20 yılda çok az ilerleme kaydedildiÄŸini belirterek, bu geliÅŸmenin özellikle heyecan verici olduÄŸunu ifade etti. Fusobacterium’un kanser hücrelerine karşı gösterdiÄŸi bu etkili yaklaşım, gelecekte daha etkili tedavi yöntemlerinin geliÅŸtirilmesine katkı saÄŸlayabilir.