NASA’dan Heyecan Verici KeÅŸif: Potansiyel Olarak YaÅŸanabilir Yeni Dünya

NASA, James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) yaklaşık 50 milyon ışık yılı uzaklıktaki, “yaÅŸamı destekleyecek bir atmosfere sahip” bir gezegeni tespit ettiÄŸini açıkladı. Bu heyecan verici keÅŸif, uzay araÅŸtırmalarında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

Michigan ve Montreal Ãœniversitelerinden araÅŸtırmacılar, 2023 sonu verilerini analiz ederek, Cetus takımyıldızı içinde bulunan ve LHS 1140 b olarak adlandırılan bu dış gezegeni belirlediler. AraÅŸtırma ekibinin baÅŸ yazarı Charles Cadieux, “Åžu anda bilinen ılıman dış gezegenlerin hepsi arasında LHS 1140 b, GüneÅŸ sistemimizin ötesindeki yabancı bir dünyanın yüzeyinde sıvı suyun varlığını dolaylı olarak doÄŸrulamak için en iyi ÅŸansımız olabilir,” dedi. Bu keÅŸif, yaÅŸama elveriÅŸli dış gezegenlerin araÅŸtırılmasında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

NASA, LHS 1140 b’yi “kayalık bir dünya” olarak tanımlıyor. Yeni gezegen, Dünya’nın yarıçapının 1,73 katı ve kütlesinin 5,6 katı büyüklüğünde. Renk açısından, dış görünümü Mars ve Jüpiter’e benziyor. Gezegenin yüzeyinde su bulunuyorsa, muhtemelen yoÄŸun ve donmuÅŸ buzul zeminin altında olduÄŸu düşünülüyor. Ayrıca, gezegenin atmosferinin Dünya’dakine benzer özellikler taşıyabileceÄŸi, özellikle azot gibi gazlar içerebileceÄŸi öne sürülüyor.

NASA’dan araÅŸtırmacı Ryan MacDonald, “GüneÅŸ sistemimizin dışındaki gezegenlerde ilk kez bir atmosfer belirtisi gördük,” dedi. JWST ile yapılan keÅŸifler, LHS 1140 b’nin atmosferik karakterizasyon açısından ÅŸu anda bilinen en iyi yaÅŸanabilir dış gezegen olduÄŸunu ortaya koydu. Voyager uzay aracının bu atmosfere ulaÅŸması 863.000 yıl sürecek.

Bu keÅŸif, uzay araÅŸtırmalarında büyük bir adım olarak görülüyor. LHS 1140 b’nin atmosferi ve yüzeyindeki potansiyel su varlığı, yaÅŸamın olabileceÄŸi yeni bir dünya keÅŸfetme yolunda önemli bir ilerleme olarak kabul ediliyor. NASA ve diÄŸer uzay ajansları, bu tür keÅŸiflerle evrendeki yaÅŸam arayışını daha da ileriye taşıyor.