CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu’ndan Avrupa Konseyi’nde Kadın Hakları Savunucularına Dair Çarpıcı Konuşma

CHP Bartın Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Ãœyesi Aysu BankoÄŸlu, Avrupa Konseyi’nin Strasbourg’da gerçekleÅŸen haziran oturumunda kadın hak savunucularına iliÅŸkin önemli bir konuÅŸma yaptı. BankoÄŸlu, “Popülist hükümetler genellikle ahlak, aileyi koruma ve güçlü bir ülke olma bahanesiyle, ataerkil düzeni sürdürme amacıyla kadın hakları savunucularını bir kalıba sokup hedef almaktadır. Türkiye’nin Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekilmesi, bu tutumun açık bir örneÄŸidir” dedi.

Kadın Hakları Savunucularına İthaf Edilen Konuşma

BankoÄŸlu, Avrupa Konseyi oturumundaki konuÅŸmasını Gezi Davası tutuklularından ÇiÄŸdem Mater ve Mine Özerden ile birlikte Cumartesi Anneleri’ne ithaf etti. Popülist hükümetlerin en çok kadın hareketlerini hedef aldığını belirten BankoÄŸlu, AKPM Genel Kurulu’ndaki konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi:

“Feminist gece yürüyüşüne katılan binlerce cesur kadına…”

“Popülizmin yükseliÅŸiyle birlikte kadın insan hakları savunucularının karşılaÅŸtığı zorlukları anlatan bu rapor için Sayın Petra Bayr’a teÅŸekkür ederim. Türkiye’de hak savunucularının, hükümetin ataerkil zihniyetine karşı etkili muhalefet oluÅŸturduÄŸunu belirtmekten gurur duyuyorum. Bir parlamenter olarak ve daha da önemlisi, Türkiye’de kadın hakları aktivizmine katılan binlerce kadından biri olarak, bugün sözlerimi haklarını erkeklerin veya siyasi gücün lütfuyla deÄŸil, kendi mücadeleleriyle elde eden kadınlara, Ä°stanbul SözleÅŸmesi’ni geri getirmek için hala direnen kadınlara, her yıl 8 Mart’ta Ä°stanbul’da feminist gece yürüyüşüne katılan binlerce cesur kadına, sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için mücadele eden Cumartesi Annelerine, Gezi protestoları nedeniyle cezaevinde olan çevre insan hakları savunucuları ÇiÄŸdem Mater ve Mine Özerden’e ithaf ediyorum.”

Popülist Hükümetlerin Kadın Hakları Üzerindeki Baskısı

BankoÄŸlu, raporda popülizme yapılan vurgunun çok önemli olduÄŸunu belirterek, popülizmin kadın hakları savunucularını nasıl hedef aldığını dile getirdi. Kadın hakları savunucularının siyasi görüşlerinden dolayı birçok platformda, sosyal medyada ve siyasi mecralarda linç edildiÄŸini vurguladı. Online nefret kampanyalarının, kadın düşmanlığı yani mizojiniyle iç içe geçtiÄŸini belirten BankoÄŸlu, “Popülist hükümetler genellikle ahlak, aileyi koruma ve güçlü bir ülke olma bahanesiyle kadın hakları savunucularını bir kalıba sokup hedef almaktadır. Türkiye’nin Ä°stanbul SözleÅŸmesi’nden çekilmesi, bu tutumun açık bir örneÄŸidir. Bu kalıplar konusunda çok dikkatli olmalıyız. Güç ve ahlak üzerinde düşünmeliyiz, popülist yönetimlerin amaçlarını ve popülizmin nasıl kullanıldığını iyi analiz etmeliyiz. EÄŸer kadınlar, iktidar pozisyonlarına veya ahlaki bir yapıya sığdırılamıyorsa, bu mevcut yapıları yeniden tanımlamalıyız” dedi.

Kadın Hakları Savunucularının Önemi

Kadın hakları savunucularının, insan haklarının temel bir parçası olduÄŸunu ve aynı zamanda popülist hareketlere karşı önemli bir direnç kaynağı olduÄŸunu ifade eden BankoÄŸlu, “Yine bu nedenle dünya genelinde sürekli olarak kadın hakları savunucuları hedef alınmaktadır. Dolayısıyla, Avrupa Konseyi’nin hak savunucularını koruma konusundaki desteÄŸi, her zamankinden daha kritik bir öneme sahiptir” dedi.

Öne Çıkan İsimlere Tebrik

CHP’li Bankoğlu ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin mimarlarından, GREVIO başkanlığı ve CEDAW üyeliği yapmış ve Avrupa Konseyi’nin 75. yılında rol model gösterilen 75 kadından biri seçilen Prof. Dr. Feride Acar’ı ve AKPM tarafından onursal üyelik ve Meclis madalyası ile ödüllendirilen CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke’yi tebrik etti.