Tuğgeneral Tutuklandı: Suriye Sınırında İnsan Kaçakçılığı İddiaları

Suriye sınırında insan kaçakçılığı yaptığı iddialarının ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından emekliliÄŸe sevk edilen ve Ankara’da gözaltına alınarak Åžanlıurfa’ya götürülen TuÄŸgeneral Bilal Çokay, Akçakale ilçesinde çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İnsan Kaçakçılığı İddiaları ve Gözaltı

TuÄŸgeneral Bilal Çokay, makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı iddialarının ardından emekliliÄŸe sevk edilmiÅŸtir. Åžanlıurfa Akçakale Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talimatıyla Ankara’da gözaltına alınan Çokay, soruÅŸturmanın yürütüldüğü Åžanlıurfa’nın Akçakale ilçesine getirildi. Savcılık ifadesinin ardından mahkemeye çıkarılan Çokay, tutuklandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), olayla ilgili olarak ÅŸu açıklamayı yaptı: “Suriye’de görevli bir Tugay Komutanının makam aracıyla Emir Astsubayı ve koruma personeli tarafından eylemin gerçekleÅŸtirildiÄŸi hususu tarafımızdan tespit edilmiÅŸ ve savcılığa bildirilmiÅŸtir. Olay hakkında adli ve idari soruÅŸturma devam etmektedir. Hazırlık soruÅŸturması adli makamlar tarafından gizli olarak yürütülmektedir. Olaya karışan kiÅŸiler tutuklanmışlardır. SözleÅŸmeli personelin sözleÅŸmeleri fesih edilmiÅŸ, diÄŸer personel yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiÅŸtir. Birlik komutanı TuÄŸgeneral emekliliÄŸe sevk edilmiÅŸtir. Söz konusu olayda sınır geçiÅŸ kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.”

Adli ve İdari Süreç

MSB kaynakları, bugünkü basın bilgilendirme toplantısında da ÅŸu açıklamada bulundu: “Gizli olarak yürütülen hazırlık soruÅŸturması sonucunda elde edilen bilgiler kapsamında Akçakale Savcımız tarafından gözaltı kararı verildi. Konuyla ilgili idari ve adli süreç birbiriyle baÄŸlantılı ÅŸekilde yürüyor. Adli süreçteki geliÅŸmelere göre idari süreçler de iÅŸletilmeye devam edecektir. TSK’da disipline ve kanunlara aykırı hareket eden kim olursa olsun rütbesine bakılmaksızın gereken yapılır.”

Bu açıklamalardan da anlaşıldığı üzere, Milli Savunma Bakanlığı ve adli makamlar, olayla ilgili titiz bir soruşturma yürütmektedir. Soruşturma sonuçlarına göre, olayda ihmali ya da suçu olan herkes hakkında gerekli işlemler yapılacaktır.