Ä°stanbul’da adım başı üniversite: AKP’nin eÄŸitimdeki baÅŸarısızlığının göstergesi

Her ile üniversite politikasıyla akademinin içini boÅŸaltan AKP, Ä°stanbul’u ise adeta “üniversite ÅŸehri” haline getirdi. Kentteki vakıf üniversitelerinin sayısı 50’yi aÅŸtı. Bu üniversitelerin çoÄŸu ise kalitesiz, pahalı ve siyasi kaygılarla kurulmuÅŸ eÄŸitim kurumları.

AKP’nin 19 yıllık iktidarında Türkiye’de üniversite sayısı 76’dan 207’ye çıktı. Bu üniversitelerin 140’ı vakıf, 67’si devlet üniversitesi. Vakıf üniversitelerinin yüzde 36’sı ise Ä°stanbul’da bulunuyor. Ä°stanbul’da 50 vakıf, 10 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 60 üniversite faaliyet gösteriyor. Bu sayı, birçok Avrupa ülkesinin toplam üniversite sayısından fazla.

Peki, Ä°stanbul’da bu kadar çok vakıf üniversitesi açılmasının sebebi nedir? Bu üniversitelerin kalitesi nasıl? Öğrenciler bu üniversitelere neden tercih ediyor?

Ä°stanbul Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Taner Timur, Ä°stanbul’da adım başı vakıf üniversitesi açılmasının kaliteyle ilgisi olmadığını söyledi. “Bu üniversiteler rant odaklı kuruluyor. Devlet, bu kurumlara arazi tahsis ediyor, vergi muafiyeti saÄŸlıyor, burs desteÄŸi veriyor. Ama karşılığında hiçbir denetim yapmıyor” dedi.

Timur, bu üniversitelerin eÄŸitim kalitesinin düşük olduÄŸunu, akademik özgürlüğün olmadığını, siyasi baskının yoÄŸun olduÄŸunu belirtti. “Bu üniversitelerde bilimsel araÅŸtırma yapmak mümkün deÄŸil. Öğretim elemanları siyasi görüşlerine göre iÅŸe alınıyor veya iÅŸten çıkarılıyor. Öğrenciler ise puanları yetmediÄŸi için veya burs alabildikleri için bu okullara gidiyor” diye konuÅŸtu.

Timur, bu durumun Türkiye’nin eÄŸitim sisteminin iflas ettiÄŸinin bir göstergesi olduÄŸunu vurguladı. “Türkiye’de eÄŸitim sistemi çökmüştür. Ãœlkenin ihtiyacına göre deÄŸil, siyasi ve ekonomik çıkarlara göre eÄŸitim veriliyor. Bu da hem bilimsel hem de toplumsal geliÅŸmeyi engelliyor” dedi.

Öğrenciler: Puanımız yetmediği için bu üniversiteleri tercih ediyoruz

Ä°stanbul’da bir vakıf üniversitesinde okuyan öğrenci E.A, “Puanımız yetmediÄŸi için bu üniversiteleri tercih ediyoruz” dedi. “Devlet üniversitelerinde kontenjanlar çok az. Puanımız yetmediÄŸi için vakıf üniversitelerine gitmek zorunda kalıyoruz” diye konuÅŸtu.

E.A, vakıf üniversitelerinde eÄŸitim kalitesinin düşük olduÄŸunu söyledi. “Öğretim elemanları yetersiz. Sınıflar kalabalık. Derslikler yetersiz” dedi.

Akademisyenler: Vakıf üniversiteleri akademinin içini boşaltıyor

Ä°stanbul Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ahmet Ä°nsel, vakıf üniversitelerinin akademinin içini boÅŸalttığını söyledi. “Akademik özgürlük yok. Öğretim elemanları siyasi görüşlerine göre iÅŸe alınıyor veya iÅŸten çıkarılıyor. Bu da bilimsel araÅŸtırmayı engelliyor” dedi.

Ä°nsel, vakıf üniversitelerinin eÄŸitim kalitesinin düşük olduÄŸunu da belirtti. “Bu üniversitelerde bilimsel araÅŸtırma yapılamıyor. Öğrenciler de bu üniversitelerden yeterli eÄŸitim alamıyor” diye konuÅŸtu.

AKP’nin 19 yıllık iktidarında Türkiye’de üniversite sayısı 207’ye çıktı. Bu üniversitelerin 140’ı vakıf, 67’si devlet üniversitesi. Vakıf üniversitelerinin yüzde 36’sı ise Ä°stanbul’da bulunuyor. Ä°stanbul’da 50 vakıf, 10 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 60 üniversite faaliyet gösteriyor.

Ä°stanbul’da adım başı vakıf üniversitesi açılmasının arkasındaki gerçekler, AKP’nin eÄŸitimdeki baÅŸarısızlığını gözler önüne seriyor. Bu üniversitelerin çoÄŸu kalitesiz, pahalı ve siyasi kaygılarla kurulmuÅŸ eÄŸitim kurumları. Bu durum, Türkiye’nin eÄŸitim sisteminin iflas ettiÄŸinin bir göstergesi.