Dünya Madenciler Günü’nde ESM’den İş Cinayetleri Protestosu

4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Başkanı Coşkun Doğanay ve sendika üyeleri Madenciler Anıtı önünde bir araya gelerek iş cinayetlerini protesto etti. Doğanay, AKP iktidarının madencilik sektöründe yarattığı yıkımı ve son 10 ayda bin 634 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini açıkladı.

ESM, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı bir sendika olarak madencilik sektöründeki sorunlara dikkat çekmek için 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla Madenciler Anıtı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapıldığı alanda “Soma, Ermenek, Amasra, Şirvan… İş cinayetleri kader değildir! Unutmadık, unutturmayacağız!” yazılı pankartı ve “Taşeron düzene son”, “Üreten biziz yöneten de biz olacağız”, “Sermaye elini doğadan çek” yazılı dövizleri taşındı.

Basın açıklamasında konuşan ESM Genel Başkanı Coşkun Doğanay, 4 Aralık gününün kapitalist sömürünün ömrünü tükettiği maden işçilerinin günü olduğunu söyledi. Doğanay, AKP’li yıllarda en az 33 bin emekçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu yılın ilk on ayında hayatını kaybedenlerin 33’ü ve Kasım ayında Şirvan’daki yaşanan kaza ile de ikisi mühendis 3 kişi olmak üzere 36 emekçi madencilik işkolunda hayatını kaybetti” dedi.

Doğanay, Zonguldak’ta madende yaşamını yitirmesinin ardından maden patronu tarafından ormanda yakılarak cesedi yok edilmek istenen Afganistan uyruklu Muhammed Nourtani’yi hatırlatarak, sayısızca göçmenin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine vurgu yaptı. Doğanay, “Madencilik ve taş ocakçılığı iş kolunda 2022 yılı itibariyle ILO üyesi ülkelerin iş kazası sonucu oluşan 100.000 emekçi de ölüm oranı olarak Türkiye, Estonya (76,61) ve Mısır’ın (75) ardından 52,30 ile üçüncü sırada, inşaat işkolunda da Kazakistan’ın ardından ikinci sırada yerini almaktadır” dedi.

Doğanay, madencilik sektöründe çalışma koşullarının iyileştirilmesi, taşeronlaştırmanın son bulması, emekçilerin haklarının korunması ve doğanın tahribatının önlenmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. ESM üyeleri basın açıklamasının ardından sloganlar atarak dağıldı.