HEDEP: Torba yasası halkın cebinden sermayeye kaynak aktaracak

Halkların EÅŸitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Meclis Genel Kurulu’nda bugün görüşülecek olan 86 maddelik torba yasayı eleÅŸtirdi. HEDEP, torba yasanın halkın sorunlarını çözmek yerine, sermayeye kaynak aktarmayı amaçladığını belirtti.

HEDEP’in muhalefet ÅŸerhinde, torba yasanın, müteahhitlere ek fiyat farkı, dış ticaret ÅŸirketlerine vergi indirimi, hizmet ihracatı istisnasının yüzde 80’e çıkarılması, internet fenomenlerine vergi getirilmesi ve CumhurbaÅŸkanı’na KDV iadelerini kısmen veya tamamen silme hakkı verilmesi gibi düzenlemeler içerdiÄŸi belirtildi.

HEDEP, torba yasanın, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde, halkın sorunlarını çözmek yerine, sermayeye kaynak aktarmayı amaçladığını ifade etti. HEDEP, torba yasanın kabul edilmesi halinde, halkın daha da yoksullaşacağını ve ekonomideki krizin derinleşeceğini belirtti.

HEDEP, torba yasanın yetki devrini artırarak, tek adam rejimini güçlendirmeyi hedeflediğini de belirtti. HEDEP, torba yasanın kabul edilmesi halinde, demokrasinin gerileceğini belirtti.

HEDEP’in muhalefet ÅŸerhinde yer alan deÄŸerlendirmeler ÅŸu ÅŸekilde:

  • “Torba yasa, Meclis’ten geçen her iki kanundan birinin torba kanun olduÄŸu ve AKP dönemi boyunca binlerce maddenin bu ÅŸekilde yasalaÅŸtığına dikkat çekti. Torba yasanın müzakereci demokrasi anlayışına aykırı olduÄŸu ifade edilen ÅŸerhte, ‘Ayrıca bu yöntem yasama bütünlüğünü bozarak özellikle milletvekillerinin kanunu denetleme fırsatını ortadan kaldırmaktadır. Çünkü yasama süreçleri aslında demokratik sistemlerde sadece parlamentonun etkili olacağı bir süreçler olarak deÄŸil, aynı zamanda sivil toplum kuruluÅŸları ve meslek örgütlerinin de dahil edildiÄŸi süreçler olarak iÅŸletilmektedir. Bu yönüyle de torba yasalar parlamentoyu devre dışı bırakan ve sadece belli çıkar gruplarının istekleri doÄŸrultusunda ‘yaptık oldu’ anlayışını etkin kılan uygulamalar olmaktadırlar’ denildi.”
  • “Torba yasayı ‘çuvallama yasası’ olarak nitelendiren HEDEP, muhalefet ÅŸerhinde ‘Bütçeye güvenilmediÄŸi için bu torba yasa teklifi getirilmiÅŸ ve kaynak oluÅŸturulmaya çalışılmıştır. Bu da henüz yasallaÅŸmamış bütçenin de boÅŸa düşmesi anlamına gelmektir. Bu torba yasayla bazı vergi kalemlerinde CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a oranları arttırma ve azaltma yetkileri verilmektedir. Yani torba yasanın bir özelliÄŸi de yetki devrinin birçok maddeye yerleÅŸtirilmiÅŸ olmasıdır. Bu torba yasa bize yetki devrinin giderek hızlandırıldığını ve yasama faaliyetine içkin bir hâle getirildiÄŸini göstermektedir’ diye belirtti.”
  • “HEDEP, torba yasanın, ekonomik krizin derinleÅŸtiÄŸi bir dönemde, halkın sorunlarını çözmek yerine, sermayeye kaynak aktarmayı amaçladığını ifade etti. HEDEP, torba yasanın kabul edilmesi halinde, halkın daha da yoksullaÅŸacağını ve ekonomideki krizin derinleÅŸeceÄŸini belirtti. HEDEP, torba yasanın yetki devrini artırarak, tek adam rejimini güçlendirmeyi hedeflediÄŸini de belirtti.”