Ağustos’ta 201 işçi daha patronların kar hırsına kurban gitti İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ağustos ayında en az 201 işçinin çalışırken öldüğünü açıkladı. Böylece yılın ilk 8 ayında ölen işçi sayısı 1255’e yükseldi. İSİG Meclisi, iş cinayetlerinin yoksulluk, güvencesizlik ve esneklik politikalarının sonucu olduğunu vurguladı.
İSİG Meclisi, işçilerin hakları için direnen Agrobay, FEDAŞ, Tuzla Gemi, Corning, Şireci Tekstil, Trendyol Depo, Sputnik, İzmir BB Evde Bakım, Doruk Madencilik, Amana Foods, Plasmek, Folkart, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Artemis ve Erkaplan Halı, Ravago, Çolakoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Renault, Uğurteks, Arnavutköy Belediyesi, Kroman Çelik, Çukurova Üniversitesi, Aluform Pekintaş, Akınal Sentetik ve diğer işyerlerindeki direnişleri selamladı.
İSİG Meclisi ayrıca hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) işçilerin yaşamını daha da zorlaştıracağını belirtti. İSİG Meclisi, OVP’nin enflasyonu düşürmek için ücretleri baskılayacağını, kıdem tazminatını ortadan kaldıracağını, emeklilik yaşını yükselteceğini ve esnek çalışmayı yaygınlaştıracağını söyledi. İSİG Meclisi, OVP’nin iş cinayetlerini artıracağına ve işsizliği ve yoksulluğu derinleştireceğine dikkat çekti.
İSİG Meclisi’nin raporuna göre Ağustos ayında en çok ölüm inşaat, tarım ve taşımacılık sektörlerinde yaşandı. Ölen işçilerin çoğunluğu trafik kazaları, yüksekten düşmeler, elektrik çarpmaları ve kalp krizleri nedeniyle hayatını kaybetti. Ayrıca 14 yaş ve altında 4 çocuk işçi ile 60 yaş üstünde 9 işçi de öldü.
İSİG Meclisi’nin raporunda şu ifadelere yer verildi: “2023 yılının Ağustos ayında 60 şehirde ve yurtdışında üç ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti tespit etmiş durumdayız:
30 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Bursa’da; 9 ölüm Kocaeli’nde; 8 ölüm Manisa’da; 7 ölüm İzmir’de; 6’şar ölüm Ankara, Aydın, Giresun, Malatya, Mersin ve Samsun’da; 5’er ölüm Gaziantep, Tekirdağ ve Zonguldak’ta; 4’er ölüm Hatay, Ordu ve Sakarya’da; 3’er ölüm Adana, Antalya, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Nevşehir ve Şanlıurfa’da; 2’şer ölüm Elazığ, Kahramanmaraş, Karaman, Kayseri, Mardin, Muğla, Sinop, Trabzon ve Yalova’da; 1’er ölüm Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Karabük, Kırıkkale, Kütahya, Muş, Niğde, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Tokat, Van, Yozgat, Karadağ, Moritanya ve Polonya’da meydana geldi.”
İSİG Meclisi’nin raporunda iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 201 işçinin isimleri de yer aldı. İSİG Meclisi raporunda şu çağrıya yer verdi: “Çalışırken ölmek istemiyoruz…
NHY/ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024