Yapılan uluslararası bir araştırmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliği, Türkiye’de sel felaketlerinin olasılığını ve şiddetini katbekat artırdı.
Araştırmaya göre, Yunanistan’ın yanı sıra Bulgaristan ve Türkiye’nin bazı kesimlerini içeren geniş bölgeye ilişkin olarak, insan kaynaklı iklim değişikliğinin gözlemlenen boyuttaki bir olayı 10 kata kadar daha olası ve yüzde 40’a kadar daha şiddetli kıldığını ortaya koydu.
Libya’da görülen boyuttaki aşırı yağışların da “1,2 santigrat derece daha soğuk bir iklime kıyasla 50 kata kadar daha olası ve yüzde 50’ye kadar daha şiddetli hâle geldiğini” bulundu.
Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, sel bölgelerindeki binaların ve barajların bakımı iyi yapılmadığı takdirde, aşırı hava olaylarının Libya’daki gibi bir felakete dönüşebileceğini belirtti.
İklim değişikliği sel felaketlerinin birincil nedenidir
Bu araştırma, iklim değişikliğinin sel felaketlerinin birincil nedeni olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte, dünya genelinde aşırı hava olaylarının sıklığı ve şiddeti artıyor. Bu durum, sel, kuraklık, kasırga ve diğer aşırı hava olaylarının neden olduğu felaketlerin sayısını ve şiddetini artırıyor.
Türkiye’de sel felaketlerinin sıklığı ve şiddeti artıyor
Türkiye’de de iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte sel felaketlerinin sıklığı ve şiddeti artıyor. 2023 yılında Türkiye’de yaşanan sel felaketlerinde en az 24 kişi hayatını kaybetti.
NHY/ DW Türkçe
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024