Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca’dan Meclis’te Gabar İşçileri İçin Sert Konuşma
Türkiye son dönemde Gabar Dağı’nda bulunan devasa petrol rezervleriyle övünürken, bu kaynakları yerin altından çıkaran işçilerin sesi Meclis’e taşındı. Türkiye İşçi Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gabar’da çalışan işçilerin yaşadığı emeğin sömürüsü, ücret adaletsizliği ve örgütsüz çalışma koşullarını çarpıcı ifadelerle gündeme getirdi. “Yer altı zenginliği yer üstünde sefalet yaratıyor,” diyen Karaca, Meclis kürsüsünden işçilerin anlatımlarıyla sistemin işleyişini gözler önüne serdi.
Rekor Üretim, Rekor Sömürü: 18 Saniyelik Üretimle Bir İşçi Ücreti Karşılanıyor
Gabar’da günlük 200 milyon lira değerinde ham petrol çıkarıldığını hatırlatan Karaca, bu rakamın piyasa değeriyle aylık 6 milyar lirayı aştığını vurguladı. Ancak bu devasa üretimden işçilere düşen pay trajik boyutta: “Bir işçinin aylık ücreti sadece 18 saniyelik üretimle karşılanabiliyor,” diyen Karaca, ücret adaletsizliğini ve emek sömürüsünü rakamlarla ortaya koydu.
Gabar’da yaklaşık 2.500 işçi, 12 saatlik vardiyalarla çalışıyor. Aylık ücretleri 23 bin lira ile 35 bin lira arasında değişiyor. Sendikalı olan bazı işçiler 50-55 bin lira alırken, özellikle Viking Service gibi Amerikan sermayeli firmalarda çalışan işçilerin büyük bölümü sendikasız ve düşük ücretle çalıştırılıyor.
“Yerli ve yabancı sermaye zenginleşirken, bu zenginliği elleriyle çıkaranlar aynı sofraya oturamıyor,” diyen Karaca, emek-sermaye çelişkisini kürsüye taşıdı.
12.5 Saatlik Üretim 2.500 İşçinin Aylığını Karşılıyor
Karaca’nın verdiği bilgilere göre, 2.500 işçinin tamamının aylık maaşı, Gabar’daki yalnızca 12,5 saatlik üretimle karşılanabiliyor. Bu, işçilerin yalnızca bir gün içinde, çalıştıkları saatler içinde dahi ürettikleri katma değerin büyük kısmının şirket karına ve devlete gittiği anlamına geliyor. İşçilerin ifadesiyle:
“Biz üretiyoruz, ama bize düşen yok. Sorunları dile getirince ise ya susmamız isteniyor ya da kapı gösteriliyor.”
“Bu Petrolün Milletimize Ne Faydası Oldu?”
Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar’daki petrol çalışmalarını “ülke ekonomisini büyütmek” amacıyla yaptıklarını açıklamıştı. Karaca ise bu açıklamalara karşılık sordu:
“Milletimiz bu petrol kuyularından zenginleşti mi? Gabar’da çalışan işçilere çıkarttıkları o petrolün ne faydası oldu?”
Bu sorulara verilen cevap ise sahadaki işçilerden geldi. Viking Service işçileri, Karaca’ya yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Petrolü biz çıkarıyoruz, zenginliği biz yaratıyoruz ama bu zenginlik bize yansımıyor. Ücretleri ya da koşulları sorguladığımızda işten atılma tehdidiyle karşılaşıyoruz.”
Sermaye Büyürken Emeğin Payı Giderek Küçülüyor
Karaca, Meclis’teki konuşmasında yalnızca Viking Service’i değil, bölgede faaliyet gösteren Bordrill, Güney Yıldızı gibi şirketleri ve devletin petrol politikalarını da eleştirdi. “Enerji güvenliği” adı altında yürütülen çalışmaların işçilerin temel haklarını ve yaşam koşullarını yok saydığını belirten Karaca, Gabar’daki durumu şöyle özetledi:
“Burada modern kölelik var. İşçiler güvencesiz, düşük ücretle çalıştırılıyor. Sendikal örgütlenmeye karşı sistemli bir baskı var. Tüm bunlar olurken devlet ve şirketler çıkarılan petrolle övünüyor. Bu övünç, emeğin hiçe sayılması pahasına elde ediliyor.”