ErdoÄŸan’ın tutuklanan insan hakları savunucularını ajanlıkla suçlaması üzerine Almanya ve Ä°sveç Türkiye’ye protesto notası verdi. Alman DışiÅŸleri Sözcüsü Schäfer “Türkiye’deki tutuklular esir haline getirilmemeli” dedi.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanan insan hakları aktivistlerini ajanlıkla suçlamasına Alman hükümetinden yanıt geldi. Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer Berlin’deki haftalık rutin basın toplantısında konuyu gündeme getirdi. Schäfer, “Steudtner davasında olduÄŸu üzere, Türk hükümetinin bir kez daha peÅŸin hüküm bildirmesini, tahammül edilmesi neredeyse imkânsız olarak deÄŸerlendiriyoruz” dedi.
DışiÅŸleri Sözcüsü Schäfer Almanya’nın Ä°sveç ile birlikte Türk hükümetine protesto notası verdiÄŸini söyledi. Notada tutuklulara en azından resmi olarak neyle suçlandıklarının açıklanması istendi. Ayrıca ErdoÄŸan’ın ajanlık suçlamasıyla terör örgütüne destek şüphesinin birbiriyle baÄŸdaÅŸmadığı ifade edildi.
Alman insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in tek bir kelime Türkçe bilmediÄŸi halde orta düzey bir tercüman aracılığıyla ifade verdiÄŸini söyleyen Schäfer şöyle devam etti: “Sanki bu yetmiyormuÅŸ gibi bu son derece ciddi sorgulamada söylemek zorunda kaldıkları, soruÅŸturma makamları ve savcılar tarafından kamuoyuna taşındı. Ve bu öyle bir biçimde sunuluyor ki, ÅŸahsen benim dilim tutuldu” dedi.
‘Terör örgütüne üyelik ve ajanlık, ikisi birden doÄŸru olamaz’
“Resmi olarak kendisine bir terör örgütüne üye olma suçu yöneltiliyor” diyen Schäfer “Åžimdi de Türkiye CumhurbaÅŸkanı’ndan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ajanı olduÄŸunu ve Türkiye’yi bölmek istediÄŸini duyuyoruz. Ä°kisi birden doÄŸru olamaz, ikisinin birlikte olmasını aklın alması mümkün deÄŸil” diye konuÅŸtu. “Uluslararası Af Örgütü bir terör örgütü müdür?” diyen DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü, “Tutukluların Türk hükümetinin esirleri haline gelmemesi için tüm gücümüzle çaba gösteriyoruz” dedi. Schäfer, Steudtner ve tutuklu diÄŸer Alman vatandaÅŸlarıyla zorlukla temas kurulabildiÄŸini ifade etti.
DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Schäfer ayrıca “Alman vatandaÅŸlarına vicdanı rahat bir biçimde Türkiye’ye seyahat etmelerini önermek zor” diye konuÅŸtu.
Büyükada’da 5 Temmuz’da Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ä°dil Eser’in de aralarında olduÄŸu 10 insan hakları savunucusu, toplantı halindeyken polis baskını sonrası gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan Ä°dil Eser, Günal KurÅŸun, Özlem Dalkıran, Veli Acu, Nalan Erkem, Ä°lknur Ãœstün, Ä°sveç vatandaşı Ali Garavi ve Alman vatandaşı Peter Steudtner tutuklandı.
Hükümete yakın medyada yer alan haberlerde Steudtner’in savcılık ifadesinde “Türkiye’ye giriÅŸimden nerede kalacağıma kadar Ä°stanbul’daki Alman temsilciliÄŸinin bilgisi vardır. Elepant isimli program sayesinde otomatik olarak yurttan çıkışımız ve baÅŸka ülkeye giriÅŸimiz konsolosluk tarafından takip ediliyor. Program ziyaret ettiÄŸimiz ülkelerde başımıza olumsuz bir durum gelmesi durumunda bununla temsilciliÄŸin ilgilenebilmesi için dizayn edilmiÅŸ ve kullanıma sunulmuÅŸtur” dediÄŸi ileri sürülmüştü.
CumhurbaÅŸkanı ve AKP Genel BaÅŸkanı ErdoÄŸan dün partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda “(Batılılar) istiyorlar ki onlar bizim vatandaÅŸlarımızı istedikleri gibi örselerken kendilerinin ajanları ülkemizde diledikleri gibi cirit atsınlar, buna mukabil biz hiçbir ÅŸey yapmayalım” demiÅŸti. ErdoÄŸan “Sen, Türkiye’nin CumhurbaÅŸkanı’na, bakanlarına ülkende konuÅŸma imkânı vermeyeceksin ama ajanların gelip burada otellerde cirit atacak ve benim ülkemi parselleyecekler” diye konuÅŸmuÅŸtu.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024