Erdal Eren, idamının 43’uncü yılında mezarı başında anıldı…

12 Eylül 1980 askeri cuntası tarafından 17 yaşındayken idam edilen Erdal Eren, bugün 43. ölüm yıldönümünde anıldı. Emek Partisi (EMEP) üyeleri, Ä°zmir Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başında bir araya geldi.

EMEP Gençlik Kolları’ndan Bilgesi Kiper, yaptığı konuÅŸmada, Erdal Eren’in mücadelesinin günümüzde de geçerliliÄŸini koruduÄŸunu söyledi. Kiper, “Erdal’ın idamı ile cezalandırılmak istenen Türkiye gençliÄŸinin örgütlü gücü, talepleri, geleceÄŸine sahip çıkma iddiasıydı. Bugün de bu mücadele, Erdalların bayrağını taşıyanların elinde, parasız, bilimsel, demokratik eÄŸitim talebi için birleÅŸen gençlerle, eÅŸit ve özgür bir dünyanın özlemiyle sosyalizm saflarında birleÅŸenlerle büyüyor” dedi.

Kiper, Erdal Eren’in mücadelesinin, sermayedarların egemenliÄŸinin insanlığın tüm birikimini kendi karları için kullanmasına, emekçilerin emeÄŸinden alınanların burjuvazinin cebine girmesine karşı olduÄŸunu vurguladı. Kiper, “Bu sömürü düzeni devam ediyor. Tek adam yönetimi, bütün ekonomi plan ve programlarında emekçilerin cebinden aldıklarını vergi aflarıyla, teÅŸviklerle sermayedarlara veriyor. Bütçe planlarında Türkiye gençliÄŸinin uÄŸruna sokaklara döküldüğü barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçların karşılanmasına dair tek bir kalem bulunmazken, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik onlarca plan yapılıyor” diye konuÅŸtu.

Kiper, Erdal Eren’in mücadelesinin, gençliÄŸin bulunduÄŸu alanlarda kendi karar mekanizmalarıyla iradesini ortaya koyduÄŸu tüm alanların baskı ve saldırılarla karşı karşıya olduÄŸunu gösterdiÄŸini söyledi. Kiper, “Mücadeleyi emekçi sınıfın mücadelesiyle birleÅŸtirmek, bilimsel sosyalizmin saflarında örgütlenmek, komünist gençler olarak mücadelenin önderliÄŸine soyunmak, koÅŸullar ne olursa olsun geleceÄŸe nasıl bir mesaj bırakacağını düşünerek yaÅŸamak Erdalların, Sinan Suner’in, Ercan Koca’nın bıraktığı mirastır” dedi.

Ankara 78’liler DerneÄŸi BaÅŸkanı Hüseyin Esentürk ise yaptığı konuÅŸmada, Erdal Eren’i idam edenlerin hala varlıklarını sürdürdüğünü söyledi. Esentürk, “12 Eylül darbesi devam ediyor. Yeniden tahkim edilerek, eksik yanları tamamlanarak devam ediyor. Åžu ülkenin haline bakın, 12 Eylül’ü aratıyor mu?” diye konuÅŸtu.

Esentürk, 12 Eylül’ün devam ettiÄŸinin en önemli göstergelerinden birinin, özelleÅŸtirmeler ve emekçilerin haklarının gaspı olduÄŸunu söyledi. Esentürk, “Bir taraftan darbelerden beslenen ve darbeleri Allah’ın lütfu olarak deÄŸerlendiren bir anlayış var karşımızda ve beslendikleri darbelerin, onlara ulaÅŸan hortumunu, besin kaynaklarını kesmek devrimcilerinin boynunun borcu olmalıdır” dedi.

Eren’in anısına yapılan anmada, “Erdal Eren ölümsüzdür” sloganları atıldı.