E-Ticaret, Küçük esnafın korkulu rüyası olabilir…

Dünya Koronavirüsü sonrası yeni alışveriş alışkanlıklarının oluşacağını, buna bağlı olarak birçok mağazanın kapanmak zorunda kalacağını tartışmaya başladı. Özellikle küçük esnafın giderek yok olacağından korkulan bu yeni durum milyonlarca insanın işinden olması anlamına geliyor.

Koronavirüs ile birlikte internetten alışveriş yapma hızla yaygınlaştı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok alışveriş sitesinin satış rakamlarında patlama yaşandı.

Amazon’un Dünya Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Clark tarafından kaleme alınan blog paylaşımında, Kovid-19 salgınıyla e-ticarete olan talepte önemli bir artış görüldüğü ve işgücü ihtiyacı doğurduğuna dikkat çekti.

Paylaşımda, söz konusu talep artışını karşılayabilmek için depo merkezleri ve dağıtım ağına istihdam edilmek üzere tam ve yarı zamanlı çalışacak 100 bin yeni personel alınacağı bildirildi.

Türkiye’de de faaliyette olan ve bir çok ülkede ağır çalışma koşulları ve sosyal hakların son derece kısıtlı olması ile eleştirilen Amazon Koronavirüsünü fırsata çevirmesini bilen birçok kuruluştan biri olarak öne çıkıyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden alışverişlerde yaşanan patlama Amazon’un hisselerinin iyice değerlenmesiyle, kurucusu ve patronu Jeff Bezos’un servetine 24 milyar dolar daha kattı.

Milyonlarca insanın zorunlu olarak evlerinde kalmasından kazanç sağlayan sadece Amazon değil.

İngiltere’deki Asda market zincirinin de sahibi olan ABD merkezli aile şirketi Wal-Mart hisseleri de değer kazandı.

Şirketin sahibi Walton ailesi bu yıl servetlerinin yüzde 5 artışla 169 milyar dolara yükseldiğini açıkladılar.

Türkiye’de de, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesinin ardından insanlar e-ticaret sitelerine akın etti.

Carrefour SA’nın paylaştığı verilere göre, 11 ile 15 Mart tarihleri arasında alınan siparişlerde bir önceki haftanın aynı dönemine göre yüzde 80’lik bir artış yaşandı. Marka aynı zamanda en çok hangi ürünlere ilgi olduğunu da paylaştı: “En çok büyüme gösteren reyonları incelediğimizde ise kuru gıda, kasap, temizlik malzemeleri, meyve-sebze, self servis, kişisel bakım ve hijyene yönelik ürünlerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Yaşanan trafik ve sipariş artışının yarattığı hacme paralel olarak teslimat kapasitemizin de yüzde 100’ü üzerinde bir servis sağlamaktayız.” TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli de konu ile ilgili şunları aktardı:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Corona virüsünün yol açtığı panik, internet alışverişlerinde sıra dışı bir hareketliliğe yol açtı” derken Türkiye’de de durumun farklı olmadığını belirtmiş oluyor.

E-Ticaret giderek yaygınlaşarak kalıcı hale gelirse küçük esnafın korkulu rüyası olabilir.