Dünya yeni varyanta karşı tetikte

ABD’den Avustralya’ya kadar birçok ülke yeni koronavirüs mutasyonu Omikron’a karşı harekete geçerek, Güney Afrika ve bölgesindeki 7 ülke için seyahat yasağı getiriyor.

Güney Afrika’da saptanan ve ”Omikron” adı verilen yeni koronavirüs mutasyonuna karşı Avrupa ülkeleri ile ABD, Avustralya, Brezilya, Suudi Arabistan gibi dünyanın her yerinde ülkeler sert tedbirler alıyor.

ABD Başkanı George Biden, bir açıklama yaparak yeni mutasyon hakkında daha fazla bilgi edinilinceye kadar ‘önleyici tedbirler’ alacaklarını bildirdi.  New York Valisi Kathy Hochul da ABD’de yeni mutasyona rastlanmasa da 3 Aralık’tan 15 Ocak’a kadar acil durum ilan etti.

ABD’li yetkililer, mutasyonun ortaya çıktığı Güney Afrika ile Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Malavi, Namibya ve Zimbabve’ye pazartesi itibariyle seyahat kısıtlaması getirildiğini, bölgeden yalnızca Amerikan vatandaşlarının gelişine izin verileceğini duyurdu.

Kanada da ABD gibi bu Afrika ülkelerinden gelecek yabancılara sınırlarını kapattı.

Avrupa’da endişe

Avrupa Birliği ülkeleri ABD’den önce benzer adımları attı. Avrupa Komisyonu, dün üyelerine söz konusu ülkeler için seyahat kısıtlamaları ve tedbirler konusunda tavsiyede bulundu.

AB Komisyon Sözcüsü Eric Mamer, AB üyesi devletlerin, hızla Güney Afrika, Botsvana, Esvatini, Lesotho, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye ilişkin topyekün seyahat kısıtlamasına gitmeyi kabul ettiklerini açıkladı. Mamer, bu bölgeden gelen yolcular için test, karantina ve takibin de önemli olduğunun altını çizdi.

Onlarca yolcu pozitif geldi

Omnica’nın dün Belçika’da bir kişide saptanması, bu mutasyonun Avrupa’da zaten sirkülasyona girmiş olabileceği kaygısını yaratıyor.

Holanda, dün Güney Afrika’dan Amsterdam’a gelen onlarca kişinin Covid testinin pozitif çıkmasının ardından virüsün mutasyon türünü araştırıyor. Hollanda’nın Güney Afrika ve diğer ülkelere seyahat yasağı ise dün öğlen yürürlüğe girdi.

Avrupa’da İngiltere’den Fransa’ya, Slovenya’ya birçok ülke 7 ülkeye yönelik seyahat kısıtlamasını başlattı.

Avustralya izole ediyor

Covid’e karşı sert ve başarılı bir mücadele veren Avustralya, yasak ülke listesini genişleterek Güney Afrika, Namibya, Zimbabve, Botsvana, Lesotho, Esvatini, Malavi ve Mozambik’in yanı sıra  Şeyseller’den gelenlere de sınırlarını kapattı. Yalnızca Avustralya vatandaşları ve burada yaşayanlara izin verilirken, bu kişilerin 14 gün izole edilmeleri ve sürekli test yapılması istendi.

Omikron nedeniyle Brezilya’dan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar birçok ülke, söz konusu Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirdi.