DoÄŸa salt bizim deÄŸil…

Krem çikolata vücudumuzda kilo yapmakla kalmıyor. Ayrıca doÄŸal yaÅŸama da zarar veriyor…

Ne yazık ki bu büyük lezzetin sırrında artık doÄŸal yaÅŸamda pek de kolay bulunmayan ve gıda literatüründe ”palm oil” olarak bilinen çok kıymetli bir yaÄŸ kullanılıyor. Bu yağın doÄŸal kaynağı malezya ve yaÄŸmur ormanları, ancak yaÄŸmur ormanlarında artık tükenmiÅŸ olan bu yaÄŸ günümüzde sadece Malezya doÄŸasında bulunabiliyor ve Malezya‘da zaten bu yağın dünyadaki en büyük ihracatçı üreticisi.

Palm oil yağ, dev çikolata endüstrilerinin de kaliteli ürünlerinde kullanabilmek için yüksek bedeller ödeyerek temin ettikleri bir madde. Fakat bu büyük lezzetin arkasında çok ciddi bir trajedi var.

”Palm oil” aslında orangutanların en büyük besin kaynağı, fakat günümüzde artık orangutanlar bu gıda maddesine ulaÅŸamıyorlar. Çünkü bu yağın kaynakları endüstri üretimleri için tamamen doÄŸal yaÅŸamdan arındırılmış durumda, yani orangutanların bu maddeye ulaÅŸabilmeleri ve tüketebilmeleri yasak ve imkansız. Üstelik orangutanlar özellikle hamilelik dönemlerinde bu maddeye aşırı derecede muhtaçlar ancak onlar kendileri için hayati olan bu gıdaya artık ulaÅŸamıyorlar ve ölüyorlar.

Çünkü kısıtlı miktardaki kıymetli üretim coğrafi iradeler tarafından büyük bedeller karşılığında dev endüstriyel üreticilere satılıyor ve soframıza geliyor.

Çocuklarımızın severek yediği ürünlerin yapımında kullanılan bu madde yüzünden onlarca orangutan beslenemeyip ölüyor.

PALM OIL NEDÄ°R?

Palm oil, bir tür palmiyeden elde edilen bitkisel yağdır. Oda sıcaklığında katı haldedir, sıvı yağlara göre ısıya daha fazla dayanıklı olduğundan fastfood yiyeceklerde kullanılır. Bu yağ nedeniyle onunla pişirilen patates kızartması, bayat olmasına rağmen lezzetini kaybetmez.