Kuzeydeki savaş ülke gündemini de meşgul ederken ekonomideki yakıcı sorunlar büyümeye devam ediyor. Asgari ücrete yapılan zammın üzerinden 1 ay yeni geçmişken enflasyondaki durdurulmayan artış milyonları tekrar açlık sınırının altına itti. Türk-İş’in önceki gün açıkladığı araştırmaya göre açlık sınırı asgari ücretin 300 lira üzerine çıkarak 4 bin 252 lira oldu. Yurdun birçok yerinde ise emekçiler ücretlerine zam yapılması talebiyle direniyor.
“Azdan çok çoktan çok vergi alınmalı”
BirGün’de yer alan habere göre; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ise ‘Hayat pahalı emek ucuz. Bu böyle gitmez’ diyerek başlattığı süreçte eylem programını çıkarmak üzere. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu asgari ücretin henüz yılın ilk ayında açlık sınırının gerisine düştüğünü hatırlatarak kamucu ekonomi politikaları yürütülmesi için mücadele edeceklerini belirtti. DİSK’in yaklaşımının adaletli bir paylaşımdan yana olduğunu aktaran Çerkezoğlu “Azdan az çoktan çok vergi alınmalı” dedi.
“Asgari Ücret yıl içinde birkaç defa güncellenmelidir”
Çerkezoğlu toplumun yakıcı sorunlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Asgari ücret geçen ay açlık sınırı düzeyindeydi. Dolayısıyla, hem asgari ücretin hem de tüm ücretlerin alım gücü bakımından gerilediği bir dönemi yaşıyoruz. Bir eve yoksulluk sınırı kadar ücret girmeli. Bu durumda bir evde iki asgari ücretli çalışan olduğunu düşünülerek asgari ücret buna göre belirlenmeli. Enflasyona göre asgari ücret komisyonu yıl içerisinde tekrar toplanabilir. Geçmişte yapıldı bu. Enflasyondaki artış hızı göz önünde bulundurulduğunda asgari ücret yıl içerisinde birkaç defa güncellenebilir.”
Asgari ücrete yapılan artışın diğer ücretlere yansımadığını vurgulayan Çerkezoğlu “Türkiye’nin yüzde 75’i ücretli çalışan durumunda. Bizim araştırmalarımız ücretli çalışanlar içerisinde asgari ücretli sayısının yüzde 43 olduğunu gösteriyordu. Bu oran çok daha yükseldi. Yeni çalışmalarımızı yapıyoruz. Şu anda ücretli çalışanların yüzde 50’den fazlası asgari ücretli. Çünkü yapılan zam diğer ücretlere yansıtılmadı” dedi.
Eylemler başlayacak: Asgari Ücret güncellensin talebi
Mart ayıyla birlikte işyeri eylemlerine başlayacaklarını aktaran Çerkezoğlu “Taleplerimizden birincisi, bütün ücretlerde satın alma gücünün artırılması ve yaşanan yüksek enflasyon karşısında asgari ücretin güncellenmesi. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı rakamlarına baktığımız zaman, mevcut asgari ücretin, bir işçinin ailesiyle yaşamasına yetmediği açık” ifadelerini kullandı.
Gelir adaletsizliğine ilişkin de değerlendirmede bulunan Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Adaletli vergi sistemi talebimiz yapısal bir taleptir. Çünkü vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz. Vergi politikalarının kökten değişmesi lazım. En adaletsiz vergi sistemlerinden birisi Türkiye’de. Devletin topladığı vergilerin yüzde 65’i dolaylı vergiler. En yoksulun de en zenginin de aynı oranda ödediği vergiler. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok.”
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024