DFG Kasım ayı raporu: 51 davada 93 gazeteci yargılandı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) Kasım ayı raporuna göre, 11 gazeteci gözaltına alındı, 5’i tutuklandı. Kasım ayında görülen 51 davada 93 gazetecinin yargılandığı belirtilen raporda, tutuklu gazeteci sayısının da 62 olduğuna yer verildi.

DFG’nin raporunda, Kasım ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri ve yıldırma politikalarına dikkat çekildi. Raporda, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde dahi kadın gazetecilerin polis şiddetine maruz kaldığına vurgu yapıldı. Şırnak ve Diyarbakır’da kadın gazetecilerin gözaltına alındığı, darp edildiği ve kameralarının kırıldığı belirtildi.

Raporda, “Gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz” denildi.

Kasım ayında çok sayıda gazetecinin gözaltına alındığı belirtilen raporda, 5 gazetecinin tutuklandığı kaydedildi. Gazetecilerin Kasım ayı boyunca da adliye koridorlarında geçirdiği belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

“Raporumuza göre halen aralarında derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu 62 basın ve medya çalışanı hapishanede bulunuyor. Bu sayıdan da anlaşılacağı üzere gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılıyor. Tüm arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır.”

Raporda, dezenformasyon yasasının henüz birinci yılını doldurmuşken, halka yanlış haber yaymanın önünü kapatmak yerine haber dilini ve haber yayma araçlarını tek tipleştirme amacına hizmet ettiği belirtildi. Kasım ayı içerisinde bin 22 habere, 231 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirilmiş 3 internet sitesi ise kapatıldı. Bu rakamların ise habercilik alanındaki sansürün büyüklüğünü gözler önüne serdiği kaydedildi.

Raporda, her geçen gün hedef gösterilen, hakarete maruz kalan, gazetecilik faaliyeti yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanan ya da soruşturmalara maruz kalan gazetecilerin haber yapma hakkının elinden alınamayacağı vurgulandı. Gazetecinin özgür olmadığı ülkelerde halkların dezenformasyona maruz kaldığı, doğru haber hakkının elinden alındığı belirtildi.

Raporda, “Türkiye’nin evrensel basın açısından durumu gözler önündeyken, gazetecilerin halen tutuklu olması anlaşılır bir durum değildir. Umuyoruz ki, mesleğe dair yapılan bu sistematik saldırı son bulur. Bunun ilk adımı olarak Eşbaşkanımız Müftüoğlu ve diğer meslektaşlarımız serbest bırakılır. Gazetecilerin yeri cezaevi değildir!” denildi.

Raporda, 3 Aralık’ın Özgür Ülke gazetesine yönelik saldırının yıldönümü olduğu hatırlatılarak, saldırıda hayatını kaybeden Ersin Yıldız ve tüm basın şehitleri anıldı.

Raporda yer alan Kasım ayı ihlalleri şöyle sıralandı:

  • 3 gazeteci saldırıya uğradı.
  • 2 gazetecinin evi basıldı.
  • 11 gazeteci gözaltına alındı.
  • 5 gazeteci tutuklandı.
  • 6 gazeteci tehdit edildi.
  • 2 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı.
  • 2 gazetecinin haber takibi yapması engellendi.
  • 8 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.
  • 5 gazeteci hakkında dava açıldı.
  • 93 gazeteci hakkında 51 davada yargılamaya devam edildi.
  • 20 gazetecinin işine son verildi.
  • Tutuklu gazeteci sayısı 62.