Die Welt gazetesinin eski Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Türkiye’de tutuklu bulunduğu dönemde hapishanede işkence gördüğünü öne sürdü. Yaklaşık bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Deniz Yücel, Türkiye’de yargılandığı davaya ilişkin Berlin Tiergarten Asliye Mahkemesi’ne verdiği ifadede, 14 Şubat 2017’de “terör örgütü propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlanmalarıyla tutuklandıktan sonra götürüldüğü Silivri Cezaevi’nde ilk günlerde “infaz memurları tarafından dövüldüğünü, tekmelendiğini, hakarete uğradığını ve tehdit edildiğini” iddia etti.
Deniz Yücel, cezaevinde toplam altı memurun kendisini hücresinde dövdüğünü, “vatan haini” ve “Alman ajanı” olarak suçladıklarını ve “bir daha geldiklerinde çok daha sert şekilde dövecekleri” tehtidinde bulunduklarını da savundu.
‘’Sorumlusu Erdoğan’’
Avukatlarının, serbest bırakılması için o dönemde sürdürülen diplomatik görüşmeleri tehlikeye sokmamak için işkence olayını kamuoyuyla paylaşmama kararı aldığını açıklayan Yücel ifadesinde, işkence emrinin doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiğini öne sürdü ve “Muhtemelen Türk Cumhurbaşkanı veya yakın çevresinin emriyle, her ihtimalde onun öncülüğünde bana karşı yürütülen nefret kampanyasının bir sonucu olarak işkence gördüm. Yapılan işkencenin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.
Kendisine yönelik suçlanmalarını “saçmalık” olarak tanımlayan Yücel, “Buradaki ifademin Türkiye’de hukuki bir karşılığı olmayacağını biliyorum. O yüzden mahkemenin alacağı kararı da değersiz olarak görüyorum” diye ifade verdi. Tutukluluk dönemini “rehin alınmak” olarak tanımlayan gazeteci, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda işkence suçlamalarını dile getirdiğini, ancak şimdiye kadar Almanya’da bu konuda kamuoyuna açıklama yapmaktan kaçındığını, bunun için en uygun yer olarak bugünkü mahkemeyi gördüğünü ifade etti.
Deniz Yücel 14 Şubat 2017’de tutuklandıktan sonra, hakkındaki iddianamenin açıklanmasının ardından 16 Şubat 2018’de tahliye edildi ve Almanya’ya geri döndü. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkındaki dava devam eden Deniz Yücel’in ifadesini Türkiye ve Almanya arasındaki adli yardımlaşma sözleşmesi kapsamında Berlin’de yetkili mahkemede verebileceğine hükmetmişti. Yücel, Haziran 2018’de başlayan davada 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. İddianamede, Yücel’in yazdığı yazılarda FETÖ ve PKK terör örgütlerinin propagandası yaparak halkın bir kesimini diğer bir kesimine yönelik olarak aleni şekilde kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddia ediliyor.
Deniz Yücel’in tutuklanması Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerde gerginliğe yol açmış, serbest bırakılması için Başbakan Angela Merkel’in devreye girdiği öne sürülmüştü.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024