Cumartesi Anneleri Güçlükonak Katliamı’nın faillerini sordu

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybedilen ve katledilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 980’inci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 28 yıl önce gözaltına alınan 11 kişinin bir minibüs içerisinde kurşunlandıktan sonra yakıldığı Güçlükonak Katliamı’nın failleri soruldu.

Açıklamada adalet çağrısı yapıldı

Açıklamayı, 21 Mart 1995’te gözaltında işkence ile katledildikten sonra bedeni Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak yaptı. Ocak, açıklamasında, “Kaç yıl geçerse geçsin Güçlükonak Katliamı’nda katledilen 11 insanımız için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Ocak, açıklamasında ayrıca, “Dönemin Devlet Bakanı Adnan Ekmen ve dönemin Şırnak İl Jandarma Merkez Bölük Komutanı Yüzbaşı Özcan Tozlu’nun devlet bağlantısına işaret ettiği Güçlükonak Katliamı’nda yaşananlar konusunda sorumluluk almanızı talep ediyoruz. Bu katliamın detaylarını açığa çıkartarak, faillerin üzerindeki cezasızlığı sona erdirerek, adaletin sağlanması görevinizi yerine getirin” çağrısında bulundu.

AİHM Türkiye’yi mahkum etti

Katliamı araştırmak üzere Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu’nun bir heyetle olay yerine gittiğini belirten Ocak, “Heyetin ulaştığı bilgi ve tanıklıklar resmi açıklamalar ile tümüyle çelişiyordu. Heyet ulaştığı bütün bilgi, bulgu ve belgeler ışığında kamuoyuna, ‘Bu katliamı devlet güçleri yapmıştır’ açıklamasında bulundu ve raporlarıyla birlikte Diyarbakır DGM, Olağanüstü Hâl Bölge Valiliği ve Genelkurmay’a başvurdu. Savcılıklara suç duyurusunda bulundu. Ancak yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınan davada ise Türkiye, etkin soruşturma yükümlülüğünü ve ailelerin ulusal bir merci önünde etkili bir yola başvurma haklarını ihlal ettiği için mahkum oldu” dedi.

Aileler adalet istiyor

Maside Ocak’ın açıklamanın ardından, Güçlükonak Katliamı’nda hayatını kaybedenler arasında bulunan Ahmet Kaya’nın kızları Emine ve Leyla Kaya, yaşadıkları acıyı ve adalet talebini paylaştı.

Emine Kaya, “Babamızı katledip yaktılar. Katlettikten sonra neden yaktınız? Bu ayıbınızı nasıl örteceksiniz? Biz bu ayıplarının örtbas edilmemesi ve adaletin sağlanması için buradayız” dedi.

Leyla Kaya ise, “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Neden ezildik, neden yetim kaldık? Ben 8 yaşında babasız kaldım ve okul okuyamadım. Yazık değil mi bize? Bizlere cevap versinler” ifadelerini kullandı.

Katliam nasıl gerçekleşti?

Güçlükonak Katliamı, 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde yaşandı.

Katliama kurban giden 11 kişi, Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya, Ramazan Oruç, Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz, Lokman Özdemir ve Ramazan Nas’tı.

Katliamda hayatını kaybedenlerden 6’sı köylü, 5’i ise korucu idi.

Katliam failleri kim?

Güçlükonak Katliamı’nın failleri hakkında kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, katliama devlet güçlerinin karıştığına dair güçlü şüpheler var.

Katliamla ilgili olarak yapılan soruşturmalar, devletin etkin soruşturma yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Cumartesi Anneleri’nden ailelere destek

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Güçlükonak Katliamı’nda hayatını kaybeden ailelerin yanında olduklarını belirterek, “Bu ayıplarınızı örtbas etmeyeceksiniz. Adalet mücadelemiz sürecek” dedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylemi, polis bariyerleri ile engellendi.

Galatasaray Meydanı’na girişi engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları, polis bariyeri önünde açıklama yaptı.

Eylem, polis bariyeri önünde karanfillerin Galatasaray Heykeli’ne atılmasıyla sona erdi.