11 ay geçti sorunlar devam ediyor: Omuz omuza kenti yeniden inşa edeceğiz

Defne Biziz, Biz Defneyiz Yerel Yönetimi’nden deprem sonrası 11 aydır devam eden sorunlara dikkat çeken açıklama

Hatay’ın Defne ilçesinde, 6 Åžubat 2023’te meydana gelen depremin üzerinden 11 ay geçmesine raÄŸmen altyapı sorunlarının devam ettiÄŸine dikkati çeken Defne Biziz, Biz Defneyiz Yerel Yönetimi, “Omuz omuza verip bu güzel kenti yeniden inÅŸa edeceÄŸiz! Defne biziz, yöneten de biz olacağız” dedi.

Defne Biziz, Biz Defneyiz Yerel Yönetimi, 6 Åžubat tarihli depremlerin üzerinden 11 ay geçmesine raÄŸmen Hatay’da hala devam eden kent sorunlarına karşı Defne’de bulunan Harbiye Yolu üzerinden AÅŸağıokçular Mahallesi’ne kadar yürüyüş gerçekleÅŸtirdi. “Hala enkaz altından canlarımız çıkıyor, unutmayacağız, affetmeyeceÄŸiz” yazılı pankart ile “Deprem vergileri nerede”, “Hatay’ı gör”, “Ä°nsanca yaÅŸamak istiyoruz” dövizlerinin açıldığı yürüyüşün ardından Okçular Mahallesi’nde basın açıklaması gerçekleÅŸtirildi.

Çadırlar kaldırılıyor

Açıklamada konuÅŸan Defne Biziz, Biz Defneyiz Yerel Yönetimi Ãœyesi Eylem MansuroÄŸlu, 11 ay önce yaÅŸanan depremde devlet kurumlarını 3 gün boyunca yanlarında görmeden yaÅŸama tutunduklarını kaydetti. Daha sonra çadır ve konteynırlara taşınan hayatlarında soÄŸuÄŸa, toza, karanlığa ve belirsizliÄŸe terk edildiklerini belirten MansuroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: “Åžimdi devlet ‘kentte çadır görmek istemiyoruz’ diyerek nerede bir çadır varsa onu kaldırmanın derdinde. Mesele insanların kötü koÅŸullarda yaÅŸamasıysa biz de saÄŸlıksız çadırlarda, toplama kampı gibi konteyner kentlerde yaÅŸamak istemiyoruz. Ama itirazımız halka ‘görüntü kirliliÄŸi’ muamelesi yapmasına. Hatay üşüyor, Hatay evsiz, Hatay elektriksiz, Hatay yolsuz, Hatay geleceksiz, Hatay’ın geleceÄŸi belirsiz. Bu ülkeyi yönetenlere, bu ülkenin kasasını elde tutanlara, bu halka karşı sorumlu olanlara ‘Hatay’ı gör!’ diyoruz.”

Enkaz altında kayıplar var

Enkazların altında hala kayıplarının olduÄŸunu belirten MansuroÄŸlu, halk saÄŸlığını yok sayan asbestli yıkımların sürdüğünü ve yaÅŸam alanlarına moloz döküldüğünü ifade etti. MansuroÄŸlu, “Hala altyapımız yok, yollarımız bozuk, toplu taşıma yetersiz, sularımız kirli, elektriklerimiz sık sık kesiliyor. Kaderimize terk edildiysek, kaderimizi kendi elimize almayı da biliriz. Nasıl ki 11 ay omuz omuza verip yaÅŸam mücadelesi verdik, bu güzel kenti yeniden ayaÄŸa kaldırmasını da biliriz. Hayatı biz var ediyorsak, bu kenti, evlerini, bahçelerini, iÅŸyerlerini tırnağımızla kaza kaza nasıl var ettiysek yeniden inÅŸa etmesini de biliriz. Bu kenti Defne’ye yakışır ÅŸekilde yönetmesini de biliriz. Defne biziz, omuz omuza verip bu güzel kenti yeniden inÅŸa edeceÄŸiz! Defne biziz, yöneten de biz olacağız” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yönetenler hesap verecek

Açıklamada konuÅŸan Defne Biziz, Biz Defneyiz Yerel Yönetimi Ãœyesi Hüseyin YaÄŸmur da, depremin ardından yaÅŸanan sorunlara iliÅŸkin ÅŸunları söyledi: “11 aydır çadırlarda, konteynerlerde yaÅŸamaya mahkum edildik. Altyapı sorunları çözülmedi, elektriklerimiz sık sık kesiliyor. Hala enkaz altında canlarımız var. Bu yaÅŸananlardan sorumlu olanlar hesap verecek. Bizler bu kentin sahipleriyiz, bu kenti biz yöneteceÄŸiz.”

Açıklamanın ardından vatandaÅŸlar, “Hatay’ı unutmayın”, “Deprem vergileri nerede?”, “Hatay’ı yönetenleri istemiyoruz” sloganları attı.