CHP’li Çakırözer: Son 10 yılda 35 bin haber engellendi, 30 bin habere artık ulaşılamıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kütahya Milletvekili Utku Çakırözer, son 10 yılda 35 bin haberin erişime engellendiğini, 30 bin habere ise artık ulaşılamadığını söyledi. Çakırözer, “Toplumsal hafızanın yok edilmesi amaçlanıyor” dedi.

Çakırözer, yaptığı yazılı açıklamada, internette erişim engellemelerinin giderek arttığını belirterek, “Son 10 yılda 5651 sayılı Kanun kapsamında 35 bin haber erişime engellendi, 30 bin habere ise artık ulaşılamıyor. Bu, toplumsal hafızanın yok edilmesi amaçlanıyor” dedi.

Erişim engellemelerin, iktidarın eleştirel ve muhalif seslere yönelik baskısının bir parçası olduğunu ifade eden Çakırözer, şöyle devam etti:

“Erişim engellemeleri, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün en temel ihlallerinden biridir. İktidar, iktidarını korumak için eleştirel ve muhalif seslere yönelik baskısını sürdürüyor. Bu baskının bir parçası olarak da erişim engellemeleri giderek artıyor.

“Erişim engellemeleri, halkın haber alma hakkını da ihlal ediyor. İnsanlar, haber alma hakkına erişemiyor. Bu durum, demokrasinin temel ilkelerinden olan şeffaflık ve hesap verebilirliği de zedeliyor.

“İktidar, bu baskıyı sonlandırmalı ve erişim engellemelerini kaldırmalıdır. Erişim engellemelerinin kaldırılması için yasada gerekli düzenlemeler yapılmalı ve bu konuda etkin bir denetim mekanizması kurulmalıdır.”