Kandilli duyurdu: Marmara ve çevresine 20 ‘tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu’ kuruluyor

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Marmara Denizi ve çevresine 20 yeni tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kurulacağını duyurdu.

KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde tsunami riskinin yüksek olduğunu belirterek, bu riski azaltmak için yeni istasyonlar kurulacağını söyledi.

Özener, “Marmara Denizi’nde geçmişte meydana gelen tsunamiler, bu bölgenin tsunami riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Bu riski azaltmak için Marmara Denizi’nin farklı noktalarına 20 yeni tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonu kuracağız. Bu istasyonlar, deniz tabanında ve kıyılarda konuşlandırılacak. İstasyonlar, deniz tabanında oluşan depremleri, depremlerin neden olduğu tsunami dalgalarını ve kıyılarda tsunami etkisini gözlemleyecek. Bu veriler, tsunami uyarı sisteminin geliştirilmesinde kullanılacak” dedi.

Özener, yeni istasyonların 2025 yılına kadar kurulacağını belirterek, “Bu istasyonlarla birlikte Marmara Denizi’nde tsunami uyarı sistemini daha da güçlendireceğiz. Böylece, olası bir tsunami durumunda daha hızlı ve etkin müdahaleler yapabileceğiz” diye konuştu.

Yeni tsunami gözlem ve erken uyarı istasyonları, deniz tabanında ve kıyılarda konuşlandırılacak. Deniz tabanında konuşlandırılacak istasyonlar, depremlerin neden olduğu sarsıntıları ve tsunami dalgalarını ölçecek. Kıyılarda konuşlandırılacak istasyonlar ise tsunami dalgalarının kıyılara etkisini ölçecek. Bu veriler, tsunami uyarı sisteminin geliştirilmesinde kullanılacak.

Marmara Denizi’nde geçmişte meydana gelen tsunamiler, bölgedeki riskin yüksek olduğunu gösteriyor. 1509 yılında İstanbul’da meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi’nde tsunamiye neden oldu. Bu tsunami, İstanbul’da büyük yıkıma neden oldu.