Geçtiğimiz yıl dünyayı sarsan Panama Belgeleri’ne benzer yeni belgeler yayınlandı. Paradise Papers (Cennet Belgeleri) adıyla kamuoyuna sızan yeni belgeler, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin, devlet liderlerinin, tüm dünyada tanınan siyasi figürlerin, sporcuların ve oyuncuların offshore vergi cennetlerine yaptıkları yatırımları ve nasıl vergi kaçırdıklarını ortaya koyuyor. Belgelerde adı geçen zenginler arasında İngiltere Kraliçesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın kabine üyeleri ve danışmanları, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun yanı sıra Facebook, Twitter, Nike ve Apple gibi şirketler de var.
Geçen yılki Panama Belgeleri’nde olduğu gibi bu belgeler de Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından elde edildi ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı. Cumhuriyet, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, New York Times, Le Monde, El Confidencial, Columbia Journalism School ve BBC’nin aralarında olduğu dünyanın dört bir yanındaki 96 medya kuruluşundan 382 gazeteci bir yıl boyunca 13.4 milyonu aşkın belge üzerine çalıştı.
13 milyon 400 bin belgeden oluşan Paradise Belgeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ticaret Bakanı’nın, ABD’nin Rusya yaptırımlarına tabi bir şirketinde hissesi olduğunu da gösteriyor. Belgelerin çoğunun kaynağı, offshore yatırım alanındaki önde gelen bir firma.
Öte yandan sızan belgelerde, Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım’a ait şirketlerin bilgileri de yer alıyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, Bülent ve Erkam Yıldırım, Hawke Bay Marine Co Ltd ve Black Eagle Marine Co Ltd adlı iki şirketin hissedarları. Kayıtlar şirketlerin ana hissedarı görünen Erkam Yıldırım’ın iki şirketin de direktörü olduğunu gösteriyor. Ekim 2017 kayıtlarında halen aktif görünen bu şirketlerin hangi bağlantıları var? Cumhuriyet gazetesi, Erkam ve Bülent Yıldırım’ın ilişkili olduğu tüm şirketler ve bu şirketlerle ilgili tüm ayrıntıları yarın yayımlayacağını duyurdu.
Belgeler, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in kişisel varlıklarından 13 milyon dolarının off-shore yatırımda kullanıldığını gösterdi. Kraliçe’nin bu yatırımları yasa dışı değil ve Kraliçe’nin vergi ödemediğine ilişkin bir bilgi de yok. Ancak, Kraliyet ailesinin off-shore yatırımlarda bulunup bulunmaması gerektiği tartışma yaratabilir.
Aynı zamanda belgelere göre Facebook ve Twitter, Rus hükümetine bağlı kuruluşlardan yüzlerce milyon dolar yatırım almış.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024