Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres 2050 yılında taze suya olan talebin yüzde kırk artacağı konusunda uyarıda bulundu.
BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada dünya nüfusunun en az dörtte birinin ‘kronik yada zaman zaman tekrarlanan temiz su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşayacağını belirtti.
Guterres Güvenlik Konseyi’ne seslenirken tüm bölgelerde su temini üzerine baskıların şimdiden artmakta olduğunu ve 193 üye ülkenin dörtte üçünün komşu ülkelerle nehir veya göl alanı paylaştığını belirtip şöyle konuştu;
“Su, barış ve güvenlik ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı. Su kaynaklarımızın etkin yönetimi olmadan toplumlar ve sektörler arasındaki çatışmalar ile ülkeler arasında gerginliğin artma riski bulunuyor.’’
Genel Sekreter, BM’nin suya olan gereksinimin çatışmaları tetiklememesi için önleyici diplomasiye katılmaya hazır olduÄŸunu sözlerine ekledi.
BM Güvenlik Konseyi Dönem BaÅŸkanı Bolivya’nın Devlet BaÅŸkanı Evo Morales de su konusunda 1947 yılından bu yana ülkeler arasında 37 dolayında çatışma yaÅŸandığını belirterek “Mevcut tüketim eÄŸilimi bu hızla devam ederse, 2025 yılına kadar dünya nüfusunun üçte ikisi su sıkıntısı yaÅŸayacak” dedi.
Morales günümüzde 800 milyondan fazla kişinin güvenli içme suyuna erişemediğini ve 2,5 milyardan fazla insanın temel sağlık önlemlerine sahip olmadığını belirtti. (DHA)
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024