Anayasa Mahkemesi’nden Åžahin Ailesine Ä°ÅŸkenceye Ä°liÅŸkin Ä°hlal Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Van’da 2018 yılında gözaltına alınan Åžahin ailesi fertlerine dönük polis ÅŸiddetine dair ihlal kararı vererek, yeni bir soruÅŸturma açılmasını istedi.

AYM’nin kararına göre, 14 Temmuz 2018 tarihinde yapılan ev baskınında gözaltına alınan Åžahin ailesi fertlerine, gözaltında ve cezaevinde iÅŸkence uygulandığı öne sürüldü.

Åžahin ailesi fertleri, yaÅŸadıklarını raporlaÅŸtırarak kamuoyuna duyurmuÅŸtu. Raporda, aile fertlerinden 16 yaşındaki F. Åžahin’in kafasının kırıldığı, 15 polisin kendisini dövdüğü, Çocuk Åžube’de gözaltında kalmasına raÄŸmen Çocuk Åžube dışından bazı kiÅŸilerin sürekli gelerek kendisini sorgulayıp darp ettiÄŸi aktarılmıştı.

Åžahin ailesi avukatları, “Görevi kötüye kullanmak” nedeniyle 66 polis hakkında suç duyurusunda bulunmuÅŸtu. Suç duyurusunu kabul eden Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, Van ValiliÄŸi’ne yazı göndererek, 66 polis hakkında soruÅŸturma izni istemiÅŸ, Valilik ise bu talebi reddetmiÅŸti.

ValiliÄŸin soruÅŸturmaya izin vermemesi üzerine Åžahin ailesi avukatları, Erzurum Ä°stinaf Mahkemesi’ne baÅŸvurmuÅŸ, Ä°stinaf baÅŸvuruyu reddetmiÅŸti. Avukatlar ardından AYM’ye baÅŸvurmuÅŸtu.

AYM, 6 yıl sonra verdiği kararda, Şahin ailesine dönük işkence iddialarının ciddi olduğuna ve bu iddiaların araştırılması gerektiğine hükmetti.

AYM, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen operasyon akabinde baÅŸvurucu hakkında düzenlenen rapor incelendiÄŸinde baÅŸvurucunun vücudunun çeÅŸitli bölgelerinde yara izleri ve kesiler olduÄŸu anlaşılmaktadır. Gözaltına alınan kiÅŸilerin vücutlarında bir yaralanma tespit edilmiÅŸse ve kötü muamele iddiaları da varsa yaralanmanın nasıl oluÅŸtuÄŸu konusunda makul bir açıklama getirme yükümlülüğü idari ve yargısal kurumlarıyla devlete aittir. BaÅŸvuru dosyasında mevcut veriler baÅŸvurucunun fiziksel bir müdahaleye maruz kaldığı hususunda güçlü ve ikna edici unsurlardır. Bu baÄŸlamda kamu makamlarınca yürütülecek soruÅŸturma ile söz konusu unsurların/karinenin aksi ortaya konulmadığı sürece baÅŸvurucunun ne ÅŸekilde yaralandığının tereddüde yer vermeyecek ÅŸekilde açıklanması gerekmektedir.”

AYM, ayrıca valiliğin soruşturma izni vermemesi kararını da eleştirdi. AYM, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Şüpheli kamu görevlileri hakkında soruÅŸturma yapılmaması veya soruÅŸturmanın gereksiz uzaması faillerin eylemlerinin cezasız bırakılmasına yol açması ve sonuçta bu tür eylemlere müsamaha gösterildiÄŸi izlemini yaratması bakımından kötü muamele yasağının etkili soruÅŸturma yükümlülüğü yönüyle ihlal edilmesi sonucunu doÄŸurur.”

AYM, kararında, Şahin ailesine dönük işkence iddiasıyla ilgili soruşturmanın yeniden açılmasını ve etkili bir şekilde yürütülmesini istedi.

Åžahin ailesi avukatı: “Ä°hlal kararı önemli bir kazanım”

Åžahin ailesi avukatlarından Erhan Çiftçiler, AYM’nin kararını deÄŸerlendirerek, “Bu karar, kolluk görevlilerince gerçekleÅŸtirilen kötü muamele eylemlerine karşı etkili soruÅŸturma yürütülmesi konusunda önemli bir kazanımdır” dedi.

Çiftçiler, “AYM, soruÅŸturma makamlarının resen ve derhâl hareket etme yükümlülüğüne aykırı hareket ettiÄŸini tespit etmiÅŸ ve soruÅŸturma izni prosedürünün iÅŸletilmesinin soruÅŸturulan olayın aydınlatılması ve gerektiÄŸinde sorumluların cezalandırılmasının saÄŸlanmasını engellediÄŸi kanaatine ulaÅŸmıştır” diye konuÅŸtu.

Çiftçiler, “SoruÅŸturmanın yeniden açılması ve iÅŸkence olayının aydınlatılması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Åžahin ailesi: “Adalet yerini buldu”

Åžahin ailesi de AYM’nin kararını memnuniyetle karşıladı. Aile, “Adalet yerini buldu” açıklamasında bulundu.

Ailenin avukatları, AYM’nin verdiÄŸi kararın, Türkiye’de kolluk görevlilerinin iÅŸlediÄŸi iÅŸkence ve kötü muamelelere karşı etkili bir soruÅŸturma yürütülmesi için önemli bir örnek olacağını vurguladı.

NHY/ MA