CHP Milletvekili Gürer: Kayıp kaçak bedelleri kimlerden ve nasıl tahsil ediliyor?

CHP NiÄŸde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2024 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuÅŸmada, sabit saat uygulamasının enerji tüketimini teÅŸvik ettiÄŸini belirterek, Türkiye’nin bir an önce kış saati uygulamasına geçmesi gerektiÄŸini söyledi.

Gürer, sabit saat uygulamasının neden olduÄŸu sorunları da eleÅŸtirdi. Gürer, “Çocuklar gece karanlığında kalkmaları, okula gitmeleri, servise taşınmalarının problem olduÄŸunu anlatıyorlar. Neden bu sabit saat uygulamasına geçildi?” diye sordu.

Gürer, abonelerden kayıp kaçak bedellerinin nasıl tahsil edildiÄŸini de sordu. Gürer, “Kayıp kaçak olayı tüm yurttaÅŸların sırtına bindiriliyor. Bunu bir açıklarsanız memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

Gürer, borcundan dolayı elektrik ve doÄŸalgazı kesik abonelerin sayılarını da sordu. Gürer, “Türkiye genelinde 2023 yılı ve 2024 yılı dönem sonu itibarıyla borcunu ödemediÄŸi için kesik olan abone var mı? Borç ödememesi nedeniyle aboneliÄŸi feshedilen abone var mı? SözleÅŸmesine göre, yükümlülüğünü yerine getirmediÄŸi için geçici elektrik kesintisi uygulanan var mı?” diye sordu.

Gürer’in sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sabit saat uygulamasının devam edeceÄŸini söyledi. Bayraktar, diÄŸer sorulara yazılı yanıt vereceÄŸini söyledi.

Kayıp kaçak bedellerinin tahsili

Kayıp kaçak bedelleri, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin kayıp ve kaçak elektrik ve doğalgaz tüketiminden kaynaklanan zararlarını karşılamak için abonelerden tahsil edilen bedellerdir.

Kayıp kaçak bedelleri, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin tarifelerinde ayrı bir kalem olarak yer alır. Bu bedeller, abonelerin elektrik ve doğalgaz tüketim bedellerine ek olarak tahsil edilir.

Kayıp kaçak bedelleri, abonelerin elektrik ve doğalgaz tüketim miktarına göre değil, abonelerin bulunduğu bölgenin kayıp ve kaçak oranına göre hesaplanır.

Türkiye’de kayıp kaçak oranları, elektrikte %12, doÄŸalgazda %15 civarındadır. Bu oranlar, Avrupa BirliÄŸi ortalamasının oldukça üzerindedir.

Kayıp kaçak bedellerinin yüksek olması, abonelerin elektrik ve doğalgaz faturalarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik aboneler

Borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik aboneler, elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine olan borçlarını ödemedikleri için elektrik ve doğalgaz tüketimlerine geçici olarak son verilen abonelerdir.

Türkiye’de borcundan dolayı elektrik ve doÄŸalgazı kesik abone sayısı her yıl artmaktadır.

2022 yılı sonu itibarıyla, Türkiye’de borcundan dolayı elektrik ve doÄŸalgazı kesik abone sayısı 3 milyon civarındadır.

Borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik aboneler, genellikle ekonomik olarak zor durumdaki kişilerdir. Bu kişiler, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyebilmek için kredi çekmek zorunda kalmaktadır. Bu durum, onların ekonomik sorunlarını daha da artırmaktadır.

CHP NiÄŸde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sabit saat uygulaması, kayıp kaçak bedellerinin tahsili ve borcundan dolayı elektrik ve doÄŸalgazı kesik aboneler gibi konulardaki eleÅŸtirileri, Türkiye’nin enerji sektöründeki sorunlarını ortaya koymaktadır.

Bu sorunların çözümü için, kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi, abonelerden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin makul seviyelere indirilmesi ve borcundan dolayı elektrik ve doğalgazı kesik abone sayısının azaltılması gibi önlemler alınmalıdır.