2 bin madenci ocaktan çıkmama eylemi başlattı

Siyayasi iktidarın Türkiye Taşkömürü Kurumu’nu (TTK) özelleştirmesine ilişkin çabasının ardından Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) Ankara’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile yaptığı görüşmeden istenilen sonuç alınamamıştı. Bu gelişmeye madencilerin tepkisi gecikmedi.

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısını protesto için ‘Maden ocağından çıkmama’ eylemi başlattı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa tasarısının, ‘TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir’ şeklindeki 58’inci maddesi, Zonguldak’ta tepki çekmişti. Genel Maden İşçileri Sedikası (GMİS), geçen cuma günü yaklaşık 4 bin madenci ile birlikte, kurumun özelleştirilmesinin önünü açan tasarıya basın açıklaması yaparak tepki göstermişti.

Madenciler, bugün de tasarıya tepki için maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. Kuruma bağlı müessese müdürlüklerine ait maden ocaklarında gece 24.00-08.00 vardiysında çalışan işçiler, sabah mesaileri bitmesine rağmen yer üstüne çıkmadı. Gündüz 08.00.16.00 vardiyası için iş yerlerine giden madenciler, arkadaşlarının yukarıya çıkmaması üzerine ocak önünde beklemeye başladı.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, sendikanın eylem kararı almadığını, işçilerin kendilerinin örgütlenerek böyle bir eylem başlattığını söyledi. Sendika olarak acil toplantı yaptıklarını belirten Demirci, toplantının ardından gerekli açıklamayı yapacaklarını kaydetti.

“Maden işçisi çok uysaldır. Biz uzlaşı istiyoruz”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ise maden işçisinin ekmek ve aş kavgasında olduğunu söyledi. Üzülmez Müessesede yer altında 200-250 madencinin bulunduğunu yer üstünde ise 700-800 işçinin bulunduğunu ifade eden Demir, diğer müesseselerde de benzer şekilde eylemlerin olduğuna dikkat çekti.

Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle devam etti:

“Torba yasadan kaynaklanan kısım, kısım bölünerek satılmasına tepki olarak arkadaşların böyle bir tepkisi var. Dolayısıyla tabii ki biz ülkenin şartlarına, pozisyonuna baktığımız zaman böyle bir şey yaşamak istemiyoruz. Ama biz uzlaşı içerisinde olmak istiyoruz. Mevcudu korumak, işyerimizin yaşatılması isteniyorsa bizim TTK’na acilen 2014 yılında hazineden çıkan 4 bin 702 işçi arkadaşımızın işe alınmasıdır. Kavgamız işimizin, aşımızın, ekmeğimizin kavgasıdır. Başka bir kavga yok. Şu anda gece vardiyasındaki arkadaşlarımızın sabah aldığımız duyuma göre ocaktan çıkmama kararı aldığını duyduk. Mevcut şartlara baktığımız zaman da işyeri boşaltılmadan diğer arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil. Yer altında burada yaklaşık 200 ila 250 işçi arkadaşımız var. Yer üstünde de 700 ila 800 civarlarında arkadaşımız şu anda işe girmedi. Amasra’da olduğunu duyduk. Kandilli’de, Gelik’te var diye biliyoruz. Zaten Amasra büyük bir ihtimalle özel sektöre sözü kesilmiş yerlerden parça parça verilecek şeklinde duyumlarımız var maalesef. Şu anda yaklaşık bin 300 işçi arkadaşımız burada Üzülmez olarak eylemde. Diğer müesseselerle birlikte sayısını tam bilemeyiz. Maden işçisi biliyorsunuz çok uysaldır. Ama maden işçisini belli bir şekle soktuktan sonra durdurmakta insanlar sıkıntı çekebilir. Bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz uzlaşı istiyoruz. İşçi alınmasını istiyoruz, işimizi yaşatmak istiyoruz. Başka bir amacımız yok.”

BARTIN’DA DA EYLEM

Bartın’ın Amasra ilçesinde de taşkömürü işletmesinde çalışan 80 maden işçisi, torba yasaya tepki gösterek kendilerini maden ocağına kilitledi.

Edinilen bilgilere göre Amasra’da Genel Maden İşçileri Sendikasına kayıtlı 80 madenci torba yasanın 58. Maddesinin kaldırılmamasına tepki olarak kendilerini çalıştıkları maden ocağına kilitledi. Gece vardiyasında çalışan işçiler, torba yasadaki 58. maddenin madenlerdeki özelleştirmenin önünü açtığı iddiası ile kendilerini maden ocağına kapattı. Madenciler madde kalkıncaya kadar eylemelerini sürdüreceklerini belirtiler.

Öte yandan sabah vardiyasına gelen işçiler de maden ocağına girmeden baca ağzında bekleyerek eylem yapan madencilere destek veriyor.