Zeytinyağı fiyatlarında çılgın artış…

Geçen yıla oranla zeytinyağının litre fiyatlarındaki yüzde 50’li fiyat artışı üretciyi sevindirirken tüketiciyi üzdü. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci reel olmayan bu suni fiyat artışlarının tahşişe ve tüketimde azalmaya neden olabileceğine dikkatleri çekti.

Geçtiğimiz yıl 12 lira civarında perakende satışı yapılan sızma zeytinyağı bu yıl 16 ile 25 lira arasında raflarda yerini buluyor. Sızma yağ 16 ile 18 lira arasında, taş baskı 17 ile 20 lira arasında, Çiğ yağ (Zeytin Sütü) ise 25 liradan raflarda yer alıyor.

Edremit Ziraat Odası Genel Sekreteri Ali Yılmaz Diker “Sızma dediğimiz zaman bunun kodekste 0.8 dizyeme kadar olan yağlar sızma olarak bölgemizde geçer. Sızma yağlar üreticiden tüccar tarafından 12 lira, 13 lira civarında fiyat görmekte.  Piyasada da beş litre halinde 90 lira civarında tenekesinin satıldığını duyuyoruz” dedi.

Fiyat artışlarını değerlendiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci her şeyin bir yanlış anlamadan kaynakladığını ileri sürerek; “Rafta zeytinyağı 20 lira olursa bunu tüketiciye anlatmak çok zor olur. Zeytin yağından insanları uzaklaştırırız” diye yapılan açıklamanın fiyatların bu düzeye çıkacağı şeklinde anlaşıldığını ve bunun da üreticinin zeytin yağını depolayarak beklemesine neden olduğunu ileri sürdü.

Bu gelişmeden rahatsızlığını dile getiren Mehmet Semerci; “Öyle bir hale geldi ki bir Avrupalı 5 litrelik sızma yağı 20.37 Avroya, yani 50-55 liraya alabilirken, Türkiye’deki 80 – 90 hatta 100 liraya alabilmekte” dedi.

Fiyat yükselmesinin geriye dönülmez bir noktaya geldiğini belirten Semerci, zeytin yağının üreticiden çıkışının, 12 – 13 lira olduğunu, bu haliyle fiyatların Avrupa’dan da pahalı olacağını gösterdiğini sözlerine ekledi. Fiyatların bu denli aşırı artışı, tüketicinin zeytin yağından uzaklaşmasını getireceğini de belirten Semerci, bunun uzun vadede üreticiler için hiç de bu gün olduğu gibi olumlu bir sonuç doğurmayacağı görüşünde…