Yaklaşık 5 milyon nüfuslu bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, zenginlerden alınan vergilerin oranını artırdı. Başbakan Jacinda Ardern başbakanlığındaki hükümet, asgari ücrete de zam yaparak, işçinin saatlik ücretini 20 dolara çıkardı. Ülkedeki 175 bin işçiyi etkileyecek artış kapsamında işsizlik ve sağlık yardımlarına da ek artışlar getirildi.
Yaklaşık 5 milyon nüfuslu bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda’da, zenginlerden alınan vergilerin oranı artırılırken, işçilerin saatlik asgari ücreti 20 dolara yükseltildi.
İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, yarından itibaren yürürlüğe girecek artışlar kapsamında, yılda 180 bin dolardan fazla kazananlar için gelir vergisi oranı yüzde 39’a çıktı. Çok kazananlar ülkenin yüzde 2’sini oluşturuyor. Hükümet, bu yıl gelir vergisinin 550 milyon dolar artı gelir getireceğini tahmin ediyor.
Başbakan Jacinda Ardern başbakanlığındaki hükümet, asgari ücrete de zam yaparak, işçinin bir saatlik yevmiye parasını 20 dolara çıkardı. Ülkedeki 175 bin işçiyi etkileyecek artış kapsamında işsizlik ve sağlık yardımlarına da ek artışlar getirildi.
Başbakan Ardern, ücretlerdeki bu değişikliği ve diğer artışları en mağdurların desteklenmesine yardımcı olacağı için yaptıklarını açıkladı.
OECD verilerine göre, Yeni Zelanda, 2019’daki bir önceki asgari ücrete göre dünyadaki en yüksek beş ülke arasında bulunuyor. Ülkede salgın boyunca ön cephe çalışanları olarak adlandırılan havalimanı ve sınır işçilerinin de aralarında bulunduğu temel çalışanların çoğu asgari ücretli oldu.
Muhalefetteki Ulusal Parti ise asgari ücret artışına karşı çıktı. Partinin iş yeri ilişkileri sözcüsü Scott Simpson, “Küçük işletmeler için aşırı belirsizlik döneminde asgari ücreti artırmak ekonomik vandalizmdir” dedi.
İş, inovasyon ve istihdam bakanlığı da hükümete, Covid-19’un neden olduğu ekonomik belirsizlik nedeniyle artışı ertelemesini tavsiye etmişti.