Yabancı Kurumların Türkiye Raporları: Enflasyon ve Faiz Odaklı Değerlendirmeler

Türkiye’nin yerel seçimlere hazırlanmasıyla birlikte, Goldman Sachs, Vanguard ve HSBC gibi uluslararası finans kurumları Türkiye ekonomisine dair analizlerini paylaÅŸtı. Bu raporlar, ülkenin ekonomik görünümü ve politika deÄŸiÅŸikliklerine odaklanarak önemli deÄŸerlendirmeler içeriyor.

Goldman Sachs: Para Politikasındaki Değişiklikler ve Enflasyon

Goldman Sachs’ın raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasındaki rasyonelleÅŸmenin, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir ÅŸekilde düşmesine katkı saÄŸlayabileceÄŸi vurgulandı. Para arzını azaltma politikasının etkili bir ÅŸekilde uygulanmasıyla enflasyonun yıl sonunda öngörülen yüzde 42,6’dan daha düşük seviyelere, yaklaşık yüzde 30’lara gerilemesi öngörüldü. Analistler, bu durumu TCMB’nin faiz artırım politikasının baÅŸarılı bir ÅŸekilde yürütülmesine baÄŸlıyor. Raporda ayrıca, mevcut yüzde 42,5 olan politika faizinin bu ay içinde 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkabileceÄŸi belirtildi. TCMB’nin enflasyonun hızlı bir ÅŸekilde düşmesi durumunda ise yıl ortasında faiz indirme yoluna gidebileceÄŸi öngörüldü.

Vanguard: Türkiye’ye Artan Yabancı Ä°lgi

Vanguard’ın portföy yöneticisi Eisinger, Türkiye’nin makroekonomi politikalarındaki deÄŸiÅŸiklikleri “çok olumlu bir dizi geliÅŸme” olarak deÄŸerlendirdi. Politika deÄŸiÅŸikliklerinin kalıcı olması durumunda, Türk varlıklarına olan yabancı ilgisinin artabileceÄŸini belirten Eisinger, Türk ekonomisindeki temel iyileÅŸmelerin ve finansman görünümünün kolaylaÅŸmasının, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini canlandırabileceÄŸini ifade etti. Raporda ayrıca, Vanguard’ın Türk devlet tahvillerine olan ilgisinin arttığı ve TCMB’nin faiz politikasındaki deÄŸiÅŸiklikleri dikkate alarak TL cinsinden devlet tahvillerine ilgi göstermeye baÅŸladıkları belirtildi.

HSBC: Ekonomik Büyümede Yavaşlama Beklentisi

HSBC’nin raporunda, Türkiye’nin 2024 yılında kademeli bir ekonomik uyum süreci geçirmesinin beklendiÄŸi açıklandı. Banka, politika yapıcıların yerel seçimlere yaklaşık üç ay kala ekonomi için yumuÅŸak bir iniÅŸi tercih edeceÄŸini öngördü. Rapor, özellikle bütçe açığının geniÅŸleyeceÄŸi bir mali teÅŸvik beklentisi olduÄŸunu, ancak parasal veya kredi kanalında bir gevÅŸeme öngörülmediÄŸini belirtiyor. HSBC, büyümenin 2024’te geçen yılki tahmin olan yüzde 4 seviyelerinden yüzde 2,5’e yavaÅŸlayacağını düşünüyor. Enflasyon hızındaki yavaÅŸlamanın beklendiÄŸi raporda, 2024 sonunda manÅŸet enflasyonunun yüzde 45 olarak öngörüldüğü ifade ediliyor. Yüksek derecede yapışkanlık gösteren hizmet fiyatlarına vurgu yaparak, enflasyon beklentilerinin yüksek seviyede kalmasının beklendiÄŸi bildirildi.