Tahir Elçi ödülü Cumartesi Anneleri’ne verildi

Tahir Elçi Ä°nsan Hakları Vakfı’nın 2’nci Ä°nsan Hakları ve Özgürlük Ödülü, dün Ankara’da düzenlenen törenle Cumartesi Anneleri’ne verildi. TaÅŸdelen ÇaÄŸdaÅŸ Sanatlar Merkezi’nde yapılan ödül törenine çok sayıda kiÅŸi katıldı.

Ödül töreninin açılışında konuÅŸan Tahir Elçi’nin eÅŸi CHP Ä°stanbul Milletvekili Türkan Elçi, “Mesleki hayatının neredeyse tamamını insan haklarına ve cezasızlıkla mücadeleye vakfetmiÅŸ, savaÅŸ karşıtı ve ÅŸiddetsiz toplum tahayyülü olan hukukun ve adaletin hakim olduÄŸu bir düzenin inÅŸası için mücadele veren bir hukukçunun mirasını devralan Tahir Elçi Vakfı, bu yılki ödülü Cumartesi Anneleri’ne vermeye deÄŸer görmüştür” dedi.

Elçi, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine iÅŸaret ederek, “Bir hukuk düzeninden kara bir leke olan cezasızlığın karşısında göğüslerinde mezar taşına dönmüş fotoÄŸraflarla adaleti talep ettikleri için, sivil itaatsiz, ÅŸiddete baÅŸvurmadan, incitmeden bir hak mücadelesi verdikleri için, tüm engelleme ve hukuksuzluklara raÄŸmen adaleti bekledikleri, vazgeçmedikleri, bu inancı göğsünde bir fotoÄŸraf gibi taşıyıp hep sürdürdükleri için, toplumun kendini ifade edemeyen kesimlerine, bir dil, bir ağız oldukları için, haklarını gasp edenlere, yaÅŸamlarını çalanlara karşı, yılmadan yaÅŸam hakkı unutma yüzleÅŸme hakkı talep ettikleri, cezasızlık geleneÄŸini hukuktan kesip atmak istedikleri için ‘Silah, çatışma, operasyon istemiyoruz’ diyenlerle aynı sese sahip olan, en doÄŸal hakları olarak adaleti talep eden, faili meçhul yakınlarına müteÅŸekkil Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi bizim nazarımızda, oldukça önemli bir yere sahiptir” diye konuÅŸtu.

Cumartesi Anneleri’ne Ä°nsan Hakları ve Özgürlük Ödülü’nü CHP eski Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu verdi. KılıçdaroÄŸlu, “Ä°nsanlık tarihi acılarla doludur ama bir insanın haksızlıkla karşı karşıya kalması ve hayatını vermesi insanların belleÄŸinde unutmamaları gereken bir olaydır. Tahir Elçi’yi böyle kaybettik. Faili hala bulunamadı. Cumartesi Anneleri, her birimizin insan olarak tek tek düşünüp acılarını paylaÅŸmamız gereken bir olaydır. Bir anne için evladın ne kadar deÄŸerli olduÄŸun en iyi anneler bilir. Onlar çok ÅŸey istemiyorlar aslında, evlatlarının nerede olduÄŸunu öğrenmek istiyorlar. Mezarlarının başına gidip bir dua etmek istiyorlar” diye kaydetti.

KılıçdaroÄŸlu, “Bir devlet için faili meçhul olay, o devletin en büyük ayıbıdır. Bu ayıptan bir devletin kesinlikle kurtulması lazım. EÄŸer demokrasiyi ve insan haklarını savunuyorsak, insana deÄŸer veriyorsak bu ayıptan devleti mutlaka kurtarmamız gerekiyor. Bunun yolu da mücadeledir. Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi bu açıdan bir hak mücadelesidir” ifadelerini kullandı.(MA)