Türkan Saylan, Türkiye’nin en saygın ve sevilen tıp doktorlarından biriydi. Hayatını lepra (cüzzam) hastalığıyla mücadeleye, kız çocuklarının ve kadınların eÄŸitimine, Atatürk ilke ve devrimlerinin korunmasına adadı.
ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi’nin (ÇYDD) kurucusu ve genel baÅŸkanı olarak binlerce gencin hayatına dokundu. 18 Mayıs 2009’da meme kanserine yenik düşerek aramızdan ayrıldı.
Türkan Saylan, 13 Aralık 1935’te Ä°stanbul’da doÄŸdu. Babası Fasih Galip Bey Cumhuriyet döneminin ilk müteahhitlerinden, annesi Lilimina Reimann ise Ä°sviçreli bir hemÅŸireydi. BeÅŸ kardeÅŸin en büyüğü olan Türkan, Kandilli Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra Ä°stanbul Tıp Fakültesi’ne girdi. 1963’te mezun oldu ve cildiye uzmanlığına yöneldi.
1968’de Ä°stanbul Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda baÅŸasistanlığa baÅŸlayan Türkan Saylan, lepra hastalığıyla ilgilenmeye karar verdi. Bu hastalık o dönemde Türkiye’de çok yaygındı ve toplumda büyük bir önyargıya maruz kalıyordu. Türkan Saylan, lepra hastalarının tedavi edilmesi ve topluma kazandırılması için büyük bir çaba gösterdi.
1976’da Cüzzamla SavaÅŸ DerneÄŸi’ni (CSD) kurdu. 1980 yılında Ä°stanbul Ãœniversitesi Lepra AraÅŸtırma ve Uygulama Merkezi’ni kurdu. Merkez, 1981’de Ä°stanbul Lepra Hastanesi adıyla hizmet vermeye baÅŸladı. Türkan Saylan, 21 yıl boyunca bu hastanenin gönüllü baÅŸhekimliÄŸini yaptı.
Türkan Saylan, lepra çalışmalarıyla uluslararası alanda da tanındı. Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yaptı. Uluslararası Lepra BirliÄŸi’nin kurucu üyesi ve baÅŸkan yardımcısı oldu. 1986’da Hindistan’da Uluslararası Gandhi Ödülü’ne layık görüldü.
Türkan Saylan, lepra hastalarının yanı sıra kız çocukları ve kadınların eÄŸitimi için de büyük bir mücadele verdi. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde yaptığı gezilerde gördüğü eÄŸitimsizlik ve yoksulluk onu derinden etkiledi. 1989’da ÇaÄŸdaÅŸ YaÅŸamı Destekleme DerneÄŸi’ni (ÇYDD) kurdu. Dernek, “Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliÅŸtirmek, çaÄŸdaÅŸ eÄŸitim yoluyla çaÄŸdaÅŸ insan ve çaÄŸdaÅŸ topluma ulaÅŸmak” amacıyla faaliyet gösterdi.
ÇYDD, Türkiye’nin dört bir yanında okullar, yurtlar, kütüphaneler açtı. Burslar, kitaplar, kıyafetler dağıttı. EÄŸitimde cinsiyet eÅŸitliÄŸi için kampanyalar düzenledi. Türkan Saylan, derneÄŸin genel baÅŸkanlığına seçildi ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.
Türkan Saylan, aynı zamanda akademisyen, yazar, eğitimci ve aktivistti. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı, Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. Birçok bilimsel makale ve kitap yayımladı. Kadın hakları savunucusu olarak pek çok platformda yer aldı.
Türkan Saylan’ın hayatını anlatan “GüneÅŸ Umuttan Åžimdi DoÄŸar” adlı kitabını 2008’de yayımladı.
Türkan Saylan’ın son yılları zorluklarla geçti. 17 yıl boyunca meme kanseriyle mücadele etti. Ayrıca Ergenekon davası kapsamında hakkında soruÅŸturma açıldı ve evine polis baskını yapıldı. Bu olaylar kamuoyunda büyük tepki çekti.
Türkan Saylan, 18 Mayıs 2009’da saat 04:45’te hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Türkan Saylan’ın ölümünün üzerinden 14 yıl geçti ama onun mirası yaÅŸamaya devam ediyor. Onun kurduÄŸu dernekler binlerce insana umut olmaya devam ediyor. Onun adına açılan okullar, yurtlar, kütüphaneler eÄŸitime katkı saÄŸlamaya devam ediyor. Onun hayat hikayesi ilham vermeye devam ediyor.
Türkan Saylan’ın ölümünün 14. yılında onu saygıyla anıyoruz.
Kaynakça:
- Türkan Saylan – Vikipedi https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkan_Saylan
- Türkan Saylan’ın ölümünün 13. yılı: Korkusuz bir eÄŸitim ve halk saÄŸlığı savaşçısı – BBC News Türkçe https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-42223090
- Türkan Saylan kimdir? Neden vefat etti, kaç yaşındaydı? Ä°ÅŸte hayat hikayesi – Cumhuriyet https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/turkan-saylan-kimdir-neden-vefat-etti-kac-yasindaydi-iste-hayat-hikayesi-1916436
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024