TMO Depolarında 552 bin ton ürün kaybolmuş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) NiÄŸde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay raporlarına göre Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait depolarda bir yılda 552 bin ton ürün kaybı olduÄŸunu açıkladı. Gürer, Sayıştay’ın denetim raporlarına dayanarak yaptığı açıklamada, TMO’nun kayıplara raÄŸmen konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapmadığını belirtti.

Sayıştay raporuna göre 2022 yılında 552.471 kg ürüne ilişkin 3.138.758 TL tutarındaki 27 adet depo noksanlık kaydının nedeninin belirlenmediği ve bu kayıtların ilgili netice hesaplarına kaydedilemediği ortaya çıktı. Gürer, raporda tespit edilen noksanlık veya kıymet kayıplarının sorumluları hakkında detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Gürer ayrıca, TMO’nun çiftçiye nasıl sahip çıkacağının sorgulanması gerektiÄŸini belirtti. Rapora göre, TMO depolarındaki ürünlere sahip çıkamadığı ve bu kayıpların soruÅŸturulmadığına dikkat çekildi.

TMO’nun 2023 yılında çiftçiden daha iyi taban fiyat sunması nedeniyle yoÄŸun ürün alımı yaptığı ifade edilen açıklamada, depoların yetersiz kalması üzerine kiralama yoluna gidildiÄŸi ve daha önce satılan depoların kiralandığı belirtildi. Ancak, bu kiralanan depolarda ürün kaybının yaÅŸandığı ve hırsızlık olaylarının gerçekleÅŸtiÄŸi iddiaları da raporda yer aldı.

Gürer, TMO’nun ürün alım kapasitesini artırmak amacıyla depo kiralamasının yapısal sorunlara iÅŸaret ettiÄŸini ve bu sorunların çözülmesi gerektiÄŸini ifade etti. Ayrıca, TMO’nun aldığı ürünleri dahi koruyamaz hale gelmesinin kurumsal sorunlara iÅŸaret ettiÄŸini söyledi.

NHY/ ANKA