Kocaeli İSİG Meclisi 2023 raporu: En az 57 işçi hayatını kaybetti

Kocaeli İşçi SaÄŸlığı ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Meclisi’nin 2023 yılı raporuna göre, Kocaeli’de en az 57 işçinin hayatını kaybettiÄŸi belirlendi. Raporda, Türkiye genelinde 2023 yılında 1932 işçinin hayatını kaybettiÄŸi, Kocaeli’nin ise en fazla iÅŸ cinayetinin yaÅŸandığı altıncı il olduÄŸu vurgulandı.

Ä°SÄ°G Meclisi üyelerinden Aykut Günel, “Bu düzen bir ölüm düzenidir. En basit önlemler alınmadığı için bu kadar işçi hayatını kaybetti. Ä°ÅŸ cinayetleri kader deÄŸil, sadece tespit edilen sayılardan ibaret deÄŸil” ifadelerini kullandı.

Rapora göre, iÅŸ cinayetlerinde ölenlerin yüzde 5’i kadın, yüzde 95’i erkek ve en az 3 göçmen-mülteci işçi hayatını kaybetti. Ä°ÅŸ cinayetlerinin en fazla yaÅŸandığı sektörlerin inÅŸaat, tarım, taşımacılık olduÄŸu belirtilirken, özellikle inÅŸaat sektöründe yüksekten düşme nedenli ölümlerin sıkça yaÅŸandığı ifade edildi.

Raporda dikkat çeken bir diÄŸer konu ise işçi intiharları oldu. Son 11 yılda geçim sıkıntısı, mobbing ve baskı sonucu Kocaeli’de en az 55 işçinin intihar ettiÄŸi belirtildi. Ayrıca, iÅŸ cinayetlerinin yaÅŸ gruplarına göre dağılımında en fazla ölümün 28-50 yaÅŸ aralığında olduÄŸu ancak 2023 yılında 65 yaÅŸ üzerindeki 45 işçinin de yaÅŸamını yitirdiÄŸi vurgulandı.

Raporda ayrıca, iş cinayetlerinde sendikalı işçilerin oranının yüzde 4,4 olduğu ve sendikasız çalışmanın işçi ölümlerini artırdığına dikkat çekildi. İnşaat, tarım ve taşımacılık gibi sektörlerde sendikalaşma oranlarının düşük olması, iş cinayetlerinin bu sektörlerde daha fazla görülmesine neden olduğu ifade edildi.

Asbest maruziyeti de raporda önemli bir konu olarak ele alındı. Depremle birlikte gündeme gelen asbest çatı kaplamaları, ısı merkezi izolasyonları ve diğer uygulamalarda asbestin kontrolsüzce kullanılması, bu maddenin neden olduğu kanser riskini artırdığına vurgu yapıldı.

Raporda, iş cinayetlerinin önlenmesi ve işçi sağlığı ile iş güvenliğinin sağlanması için daha etkili tedbirler alınması, sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi, meslek hastalıklarının tanısının kolaylaştırılması ve asbest gibi tehlikeli maddelerin kullanımına ilişkin denetimlerin sıkılaştırılması çağrısında bulunuldu.