Telegram’ın Kurucusu Pavel Durov, Servetini 100’den Fazla Çocuğuna Miras Bırakacak

Anlık mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov, servetinin büyük kısmını biyolojik babası olduğu 100’den fazla çocuğuna miras bırakacağını açıkladı. Fransız Le Point dergisine verdiği röportajda konuşan Durov, “Hepsi benim çocuklarım ve hepsi aynı haklara sahip olacak” ifadelerini kullanarak, ölümünden sonra miras nedeniyle çatışmalar yaşanmasını istemediğini söyledi.

100’ü Aşkın Çocuk, 10 Milyar Dolarlık Servet

Forbes verilerine göre 13,9 milyar dolar (yaklaşık 551 milyar TL) serveti olduğu tahmin edilen Durov, şu ana kadar üç farklı partnerinden altı çocuğu olduğunu, ayrıca 15 yıl önce bir arkadaşına yardım amacıyla başladığı sperm donörlüğü sayesinde 12 farklı ülkede 100’ü aşkın çocuğun biyolojik babası haline geldiğini belirtti.

Bana verilen bilgiye göre, sperm bağışladığım klinikler aracılığıyla dünya genelinde 100’den fazla çocuk dünyaya gelmiş. Hepsi benim evladım” diyen Durov, miras planlamasında tüm çocuklarına eşit hak tanıyacağını ifade etti.

“30 Yıl Miras Yok”: Zenginlik Değil, Karakter Vurgusu

Durov’un açıklamalarında dikkat çeken bir diğer unsur, çocuklarının servete 30 yıl boyunca erişemeyecek olması. Bu kararını, “Normal insanlar gibi yaşamalarını, kendi ayakları üzerinde durmalarını, yaratıcı ve bağımsız bireyler olmalarını istiyorum” diyerek gerekçelendirdi.

Miras planlaması kapsamında vasiyet hazırladığını açıklayan 40 yaşındaki girişimci, Telegram gibi yüksek riskli ve politik etkileri olan bir platformu yönetmenin uzun vadeli planlamayı zorunlu kıldığını vurguladı:

Yaptığım iş özgürlükleri savunmakla ilgili. Bu da güçlü düşmanlar edinmek anlamına geliyor.”

Fransa’da Ceza Soruşturmasıyla Karşı Karşıya

Durov’un açıklamaları, hakkında Fransa’da yürütülen cezai soruşturma sürecinin gölgesinde geldi. Fransa’da Durov hakkında, Telegram platformunun organize suç örgütlerinin yasa dışı transferlerine olanak tanıdığı iddiasıyla bir soruşturma yürütülüyor.

Geçtiğimiz yıl gözaltına alınan Durov, Telegram’ın suç faaliyetlerini yeterince denetlememekle, uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk istismarı ve dolandırıcılıkla mücadelede kolluk kuvvetleriyle iş birliği yapmamakla suçlanmıştı. Durov ise tüm iddiaları reddetti:

Bu suçlamalar tamamen saçma. Suçluların bir platformu kullanması, o platformun yöneticilerini suçlu yapmaz” ifadelerini kullandı.

Kimdir Pavel Durov?

1984 doğumlu Rus girişimci Pavel Durov, 2006 yılında bugün hâlâ Rusya’nın en popüler sosyal ağlarından biri olan VKontakte’yi (VK) kurdu. Ancak Kremlin’e yakın iş insanlarının şirketin yönetimine müdahil olması üzerine 2014’te görevinden ayrıldı. Aynı yıl, kardeşi Nikolai Durov ile birlikte Telegram’ı kurdu.

Durov, Telegram üzerinden Rusya’daki muhalif gruplara alan açtığı gerekçesiyle hükümetin taleplerine boyun eğmeyi reddetti ve aynı yıl ülkeyi terk etti. O tarihten bu yana Dubai’de yaşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa vatandaşlığı bulunan Durov, Telegram’ın merkezini de Dubai’ye taşıdı.

Telegram’ın Yükselişi ve Güvenlik Tartışmaları

Aylık bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan Telegram, özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyet coğrafyasında yaygın olarak kullanılıyor. Uygulama, kullanıcı gizliliğine verdiği önemle öne çıkarken, aynı zamanda terör, yasa dışı ticaret ve propaganda faaliyetlerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle çeşitli ülkelerde denetime tabi tutuluyor.

2018’de Rusya’da yasaklanan uygulama, üç yıl sonra tekrar erişime açıldı. Avrupa’da artan kullanımı ise başta Fransa olmak üzere birçok ülkede güvenlik ve veri paylaşımı konusunda endişelere neden oldu.


  • NHY / Le Point, BBC